Велика Британија пружа пуну подршку Србији на путу европских интеграција

NEBOJSA STEFANOVIC

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић, у наставку радне посете Лондону, разговарао је са сталним секретаром у Министарству унутрашњих послова Велике Британије Марком Седвилом и директором Секретаријата за европска и глобална питања у Кабинету премијера Уједињеног Краљевства Ангусом Лапслијем, који су истакли да Велика Британија пружа пуну подршку Србији на путу европских интеграција.

Стефановић и Седвил разговарали су о реформама које се спроводе у српској полицији, али и о борби против корупције, криминала, тероризма, трговине наркотицима.

Према Стефановићевим речима, Министарство унутрашњих послова Велике Британије обећало је Србији стратешку помоћ на пољу усавршавања припадника наше полиције и унапређења наших снага да брже и ефикасније пруже одговор у борби против корупције и криминала.

„Наш циљ је да вратимо полицајце на улице, у сваки део нашег друштва, јер не желимо да полиција седи у канцеларијама, и то је модел по коме је Велика Британија позната“, рекао је Стефановић истакавши да полиција треба да функционише на основу обавештајних података, а не као војна структура.

Он је указао да ће реформе које се спроводе, али и нови Закон о полицији, који би требало да буде усвојен следеће године, омогућити каријерно напредовање, али и већу ефикасност полиције.

Стефановић и Седвил разговарали су и о нарастајућој претњи од тероризма, а посебна тема разговора била је и борба против трговине наркотицима.

„Министарство унутрашњих послова, као део Владе Србије, пружа пуну подршку коалиционим партнерима у борби против Исламске државе, има за циљ да буде максимално способно и ефектно у суочавању са овом претњом“, рекао је Стефановић.

Осврнувши се на борбу против тржишта наркотицима, Стефановић је истакао да ће српска полиција бити ефикаснија и да ће Министарство наставити сарадњу са Великом Британијом, али и другим европским партнерима.

После састанка са директором Секретаријата за европска и глобална питања у Кабинету премијера Уједињеног Краљевства Ангусом Лапслијем, министар Стефановић је истакао да Србија мора наставити са реформама, и да је то део посла који ми морамо да носимо.

„Велика Британија наставиће да подржава Србију на путу ка Европској унији, али и по свим другим стратешким питањима која ће омогућити напредак нашој земљи“, навео је Стефановић.

Истакавши да Велика Британија охрабрује Србију на пољу тешких реформи које спроводи и које су гаранција боље будућности наших грађана, Стефановић је указао да су му званичници Уједињеног Краљевства пренели да желе да помогну нашој земљи да у наредном периоду буде снажнија, способнија у борби против криминала, корупција, тероризма, али и да истовремено буде економски јача и постане значајнији фактор на Балкану.

Према његовим речима, што борба Србије против криминала и корупције буде интензивнија и јача, то ће представљати веће охрабрење свим страним инвеститорима, па и онима из Велике Британије, да улажу у нашу земљу.

Стефановић и Лапсли разговарали су и о учешћу српске полиције у међународнима мисијама, а министар је указао да је Србија спремна да повећа своје учешће у њима.

Министар Стефановић, током дана, посетио је и припаднике Ватрогасне службе Јужног Велса, који је Сектору за ванредне ситуације МУП-а до сада донирала 23 половна ватрогасна возила, 26 хидруличних развалних алата, 100 одела за рад са опасним и агресивним материјама, 250 униформи, 160 репарираних изолационих апарата за дисање, осам репарираних дводелних и троделних лестава, четири гарнитуре ваздушних јастука за подизање великог терета.

Извор: Министарство унутрашњих послова

http://https://www.youtube.com/watch?v=ZjASJVCf6y4&feature=youtu.be
www.aupaydayloans.com