Ефикаснија сарадња државних органа у борби против насиља у породици

210515-nasilje-3vМинистар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас да ће у МУП-у бити формирано одељење које ће се бавити проблемом насиља у породици и нагласио да је полиција одлучна да коренито мења начин досадашњег приступа овом проблему.

Стефановић је на састанку са министрима правде и рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Николом Селаковићем и Александром Вулином, републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и Весном Станојевић, координаторком сигурних кућа разговарао о сузбијању породичног насиља и формирању оперативних тимова који ће се ефикасније бавити овом проблематиком.

„У Министарству унутрашњих послова, сарађујући са свим институцијама, упућена је данас депеша која ће допринети да се оформи посебно одељење у оквиру Управе криминалистичке полиције, које ће се бавити искључиво насиљем у породици”, рекао је Стефановић.

Министар је додао да ће све полицијске управе и станице одредити службенике криминалистичке полиције, за разлику од до сада ангажованих полицајаца опште надлежности, као носиоце надлежности, који ће полицајце усмеравати како да приступе овом проблему.

„Ти полицајци, који су више упознати с проблематиком и имају искуства, одмах ће моћи да се обрате Републичком јавном тужилаштву, чак и кад још нема назнаке озбиљнијег дела, као и центрима за социјални рад и одговарајућим здравственим установама“, указао је Стефановић.

Министар унутрашњих послова је рекао да проблеми настају када не постоји довољна основа за одређивање притвора, када претње у почетку буду само вербалне, а нема основа да се то лице процесуира, те се дешава да се, само неколико сати или неколико дана од пријаве претњи или насиља, оно и реализује.

Министар Стефановић је истакао да насиље у породици није само убиство или покушај убиства, већ постоје и други облици које ретко ко пријављује. Једно од важнијих питања је шта је то што друштво може да уради од самог тренутка када је насиље пријављено.

Министар је нагласио и да ће Министарство унутрашњих послова, у складу са законом, вршити и проверу да ли учиниоци дела имају оружје и одмах га одузимати, а препорука свим полицијским управама биће да то буде и важна безбедносна препрека за издавање дозволе за поседовање оружја.

„Више насилници никада неће моћи да имају оружје. Полиција у складу са законом има право то да учини и то ћемо од сада чинити. Ове мере које данас доносимо, укључујући и евентуалну измену кривичног закона, показују спремност државе да се ови случајеви ефикасније решавају“, рекао је министар Стефановић.

На састанку је закључено да системска борба против насиља у породици захтева ефикаснију сарадњу државних органа. У сваком основном и јавном тужилаштву биће формирани тимови који ће кривично гонити насилнике и омогућавати дневну размену информација између тужилаца, полицијских службеника, радника центара за социјални рад и психолога и лекара, како би се проактивно деловало на сузбијању ове друштвене пошасти.

Чланови тимова проћи ће одговарајућу специјалистичку обуку и активно ће сарађивати са образовним и институцијама локалне самоуправе, организацијама цивилног друштва, „сигурним кућама“ и средствима јавног информисања. Жртвама насиља држава ће обезбедити бесплатну правну помоћ.

Рад тимова и процесуирање насилника уредиће посебан акт, а биће формирана и комисија која ће анализирати важеће прописе из области кривичног и породичног права, унутрашњих послова, социјалне и здравствене заштите и, у складу са потребама, иницирати потребне измене прописа.

Извор: Министарство унутрашњих послова

best way to write a research paper