Министар Стефановић на трибини „Безбедност грађана“ у Пожаревцу

pocetna

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је, данас на трибини „Безбедност грађана“ у Пожаревцу, да је Република Србија безбедна, стабилна и мирна држава, као и да је безбедност грађана приоритет, како Министарства унутрашњих послова, тако и читаве државе.

„У сложеним околностима у окружењу, када су се догодила два терористичка напада, у Босни и Херецеговини и у Македонији, очували смо мир, стабилност, земља напредује и у економском смислу и ствара услове да се повећа издавајање за безбедност, да се повећа издвајање да наши животи и животи наше деце буду што сигурнији“, рекао је Стефановић.

Циљ Владе Србије, на челу са премијером Александром Вучићем је, како је навео, да земља буде модернија, ефикаснија, економски снажнија и да грађани живе боље, а Министарство унутрашњих послова је ту да спроведе реформе МУП-а.

Министар је нагласио да враћање полиције у заједницу подразумева да познајете полицајца и да у њега имате поверења. „Хоћу полицајца који је ваш комшија, а не оног који седи са дилером, са криминалцем и покрива његово диловање, пљачку, корупцију. Нећу полицајца који вам узме 2.000 динара да окрене главу зато што сте возили под утицајем алкохола или нисте везали појас. И онда када тај возач удари нечије дете, онда сви кажу где је била полиција“, поручио је Стефановић и додао да хоће полицајце којима ће се грађани поносити.

Министар је истакао да је поносан на рад највећег броја људи у полицији, и подсетио на све оне полицајце који су своје животе дали за безбедност грађана, а чија имена стоје на таблама у полицијским станицама. „Ја ту жртву поштујем. Поштујем и њих и њихове породице и све људе који се одричу много тога да би ми живели данас безбедно“, рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да жели да полицајци честитим, одговорним, поштеним и преданим извршавањем својих дужности штите углед МУП-а. „Ништа нам не значе људи који ће, прљајући значку коју носе, упрљати читаву полицију, а највећи број људи који раде у МУП-у је потпуно чист“, подвукао је министар.

Стефановић је позвао грађане да се, уколико имају сумњу у поступање полиције, обрате Сектору унутрашње контроле или његовом кабинету. „Хоћу да сваки случај истражимо и да заштитим ове момке и девојке у плавом од неправедног гоњења, али и вас, ако неко прекорачи своја овлашћења или прекрши закон“, казао је министар.

Он је указао на повећано откривање кривичних дела и нагласио да у борби против корупције нема заштићених, истакавши спремност на обрачунавање са корупцијом и у редовима полиције.

Стефановић је објаснио да каријерно напредовање значи да ће искуство, образовање и резултати рада бити услов за напредовање.

Говорећи о тероризму министар је рекао да су појачане све полицијске снаге због превентивног и репресивног деловања и кроз информативно обавештајни рад.

У вези са проблемом повећаног прилива азиланата, Стефановић је казао да за сада нема значајнијих инцидената са мигрантима.

Министар Стефановић задовољан радом полиције у Пожаревцу

1

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић обишао је данас Полицијску управу у Пожаревцу и том приликом рекао да ова управа бележи добре резултате и да је то подстрек за још бољи рад.

„До краја године очекујем још боље резултате, значајније сузбијање криминала и да покажемо да полиција у заједници није нешто што се само пише на папиру, да није само појам који треба неко да изговори, већ прилика да полицајци буду више са грађанима“, нагласио је Стефановић.

Министар је истакао да је веома важно да грађани имају више поверења у полицију, као и да ће ти полицајци искрено и одговорно поступати по њиховим пријавама.

„Верујем да ова Полицијска управа у наредних шест месеци, до годину дана, то може да оствари“, поручио је Стефановић.

Министар је изразио задовољство стањем које је затекао и рекао да планира обимнију посету, која ће обухватити све полицијске станице на територији ове Полицијске управе и да ће тада разговарати о пупуњавању полицијског кадра и побољшању услова рада.

„Безбедносна ситуација је стабилна, нема значајнијег угрожавања јавног реда и мира, нити било каквих озбиљнијих претњи организованих криминалних група нити било каквих других претњи које би требале да узнемире грађане“, истакао је Стефановић.

Министар Стефановић одржао је колегијум у Полицијској управи у Пожаревцу, којем су присуствовали директор полиције Милорад Вељовић, саветница министра Тања Сантрач, начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић, начелник Управе полиције Зоран Алимпић и начелник ПУ Пожаревац Саша Митровић.

Извор: Министарство унутрашњих послова