Министар Стефановић представио резултате рада МУП-а за последњих шест месеци

nesa velika 26 DSC_1615 (1)

Представљајући Извештај о стању јавне безбедности и раду Министарства унутрашњих послова, министар др Небојша Стефановић је рекао да је за последњих шест месеци одузето скоро 1,9 тона опојне дроге што је за 18,8% више у односу на исти период 2013. године.

“За преко пет пута је увећана количина одузетог хероина (96,8 килограма), а вишеструко је побољшана заплена екстазија, амфетамина, као и заплена разних осталих наркотика. Поред тога, заплењено је преко 1,2 тоне марихуане и 1,8 кг кокаина. Повећано је откривање кривичних дела у вези са опојном дрогом за преко 10% и откривено је пет група различитог нивоа и степена организованости са укупно 22 пријављена лица”, изјавио је Стефановић.

Министар је такође навео да су побољшани резултати у сузбијању корупције. – Тако су, од маја до октобра 2014. године, откривена 1.043 кривична дела са елементом корупције што је за 16% више него у истом периоду претходне године. Пријављено је укупно 1.100 лица у чијој структури преовладавају одговорна лица приватних, друштвених и мешовитих предузећа.

Посебно је истакнуто да је смањен укупан криминал у Србији за 9,4%. Смањен је број кривичних дела општег криминала за 11,5%; број тешких убистава за 37,1%, тешких убистава у покушају за 37,5% и убиства у покушају за 32,6%. Значајна је чињеница да је остварена висока ефикасност у њиховом расветљавању и то: 81,3% тешких убистава, 76,5% убистава, 72,7% тешких убистава у покушају и 70,4% убистава у покушају извршених од стране НН учинилаца.

Извештај показује да је повећано откривање кривичних дела привредног криминала за скоро 18,3%. Активности су биле посебно усмерене на откривање сложенијих облика овог вида криминала који су праћени знатном материјалном штетом по буџет самих привредних субјеката, затим на сузбијање злоупотреба причињених на штету органа државне управе, злоупотребе вршене од стране ималаца јавних овлашћења. Злоупотребе су откриване и приликом поступка јавних набавки, али и у раду јавних предузећа.

Министар Стефановић је рекао да је, у области малолетничког криминала, евидентирано 3.020 кривичних дела (за 30,2% мање у односу на мај – октобар 2013. године – 4.329). Учешће малолетничког криминала у укупном криминалу смањено је са 7,8% на 6%. Пријављено је 1.691 малолетно лице (29,5% мање у односу на исти период прошле године – 2.399).

Када су у питању откривене злоупотребе у промету акцизне робе, Стефановић је посебно истакао да су заплењена 27.272 бокса цигарета што је двоструко више у односу на исти период прошле године. Резани дуван и дуван у листу су све присутнији као предмет кривичног дела недозвољена трговина, али и недозвољена производња, о чему сведочи и укупна количина заплењеног резаног дувана и дувана у листу – скоро 21 тона. Резани дуван је углавном нелегално набављан и даље продаван у мањим количинама, али у неколико случајева заплењене су веће количине, посебно на подручју које покрива Полицијска управа у Шапцу (укупно заплењено 10,8 тона), где је заплењена половина од укупне количине одузетог дувана на територији Републике.

 “Безбедност саобраћаја карактеришу добре тенденције по свим параметрима. Смањен је број саобраћајних незгода за 6%, саобраћајних незгода са настрадалим лицима за близу 7%, као и број погинулих лица за 26% и повређених за 5,8%. Такође, значајна је и чињеница да је појачаним ангажовањем саобраћајне полиције отркивено преко 437.000 прекршаја у овој области. Поводом почетка нове школске године, Управа саобраћајне полиције је, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и представницима органа локалне самоуправе, осмислила и реализовала превентивно-пропагандну активност, кроз промоцију новог Правилника о начину непосредног регулисања саобраћаја на путевима у зони школе. Том приликом промовисан је рад школских патрола и саобраћајних патрола грађана, чије ангажвање се очекује у зонама школа у наредном периоду”, рекао је Стефановић.

Он је нагласио да област заштите и спасавања прати најизраженији вид угрожавања безбедности грађана и њихове имовине – поплаве ширих размера проузроковане обилним кишним падавинама због чега је у периоду од 15. до 23. маја 2014. године, уведена ванредна ситуација на територији Републике Србије.

“У акцијама заштите и спасавања, број интервенција у пожарима и експлозијама је смањен за 51,8 %. Са поплављених подручја припадници МУП-а евакуисали су 31.897 лица, од чега 25.000 у Обреновцу”, истакао је министар Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова