Министар Стефановић састао се са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду

14.11 2222

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се са новопостављеним шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Тимом Картрајтом и његовом заменицом Надиом Ћук.

 Министар Стефановић је изразио задовољство због добре сарадње Министарства унутрашњих послова са Канцеларијом Савета Европе у Београду и нагласио да поред реформских процеса у Министарству, треба одговорити и на изазове предстојећих преговарачких процеса о приступању Србије Европској унији, посебно када су у питању преговарачка поглавља 23 и 24. У том смислу, Министарство унутрашњих послова заинтересовано је за експертску подршку коју Канцеларија Савета Европе у Београду може да пружи у области стручног усавршавања и унапређења рада Министарства на поштовању људских права, раду полиције у локалној заједници, борби против корупције и криминала. Министар Стефановић је као пример добре сарадње посебно истакао заједнички рад на припреми пројекта који ће бити усмерен на јачање људских капацитета Министарства у погледу очувања реда на јавним скуповима и масовним догађајима.

 Министар Стефановић је такође информисао саговорнике о реформским процесима унутар МУП-а који ће бити усмерени на измене законске регулативе у циљу професионализације полиције, увођењу ситема каријерног напредовања и јачање интегритета полицијских службеника.

Тим Картрајт је нагласио да Канцеларија и наше Mинистарство имају дугогодишњу добру сарадњу и да жели да се она прошири. Према његовим речима, поред заједничког ангажовања на изради поменутог пројекта, Савет Европе стоји на располагању Министарству за све видове сарадње, а нарочито оне које имају за циљ усаглашавање са међународним стандардима. Том приликом Тим Картрајт похвалио је организацију и поступање припадника полиције поводом одржавања „Параде поноса“ у Београду.

Министар Стефановић и Тим Картрајт изразили су обострано задовољство због досадашње сарадње и сагласили се да се у наредном периоду може очекивати њено проширење.

Извор: Министарство унутрашњих послова