Министри Стефановић и Курублис у Атини разговарали о изазовима мигрантске кризе

Beograd, 25. marta 2016. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic na danasnjoj sednici Vlade Srbije. FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Атини са грчким министром унутрашњих послова и реформе јавне управе Панагиотисом Коуроумблисом, с којим је разговарао о изазовима мигрантске кризе и њеном превазилажењу.

Стефановић и Коуроумблис сложили су се да ниједна од земаља није крива због мигрантске кризе и да је неопходно да се успостави нормалан механизам реадмисије.

“Поштујемо напоре које је Грчка уложила како би се спречио број илегалних прелазака границе на путу ка Србији, имајући у виду да се број миграната смањио затварањем западнобалканске руте, али и захваљујући мерама које је предузела Грчка” рекао је министар Стефановић.

Потпредседник Владе Србије и грчки министар сагласили су се да је неопходно успостављање ефикаснијег механизма у који би се укључиле државе Европске уније и који би јасно дефинисао поступање према мигрантима.

“Важно је да решимо отворена питања попут оних која се односе на поступање према економским мигрантима и онима који не могу затражити азил у земљама Европске уније” прецизирао је Стефановић.

Током састанка договорено је и унапређење оперативне сарадње српске и грчке полиције, а министар Стефановић је позвао грчког колегу да ускоро посети Београд.

Извор: Министарство унутрашњих послова