Министри Стефановић и Пинтер: Разматрамо ојачање наших граница уз подршку мађарске полиције

DSC_8317

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас, након састанка са мађарским министром унутрашњих послова Шандором Пинтером, да се разматра ојачање наших граница уз подршку мађарске полиције.

„Разговарали смо о упућивању припадника мађарске полиције на границу са Македонијом или Бугарском, у складу са проценама полиције двеју земаља, како би спречили повећање тока илегалних миграција, које може да се очекује због лошијег времена, када миграторне руте преко мора опадну и појачају се преко копна“, нагласио је министар.

Стефановић је истакао значај заједничких патрола на мађарско-српској граници и подвукао да наши механизми сарадње веома добро функционишу, као и да Мађарска интензивно ради са нашом земљом на очувању безбедности.

„Желимо да покажемо да Република Србије ни на који начин неће толерисати шверцере ни илегалне покушаје преласка границе, било да се ради о уласку или изласку из наше земље. Наравно, наставља се сарадња двеју полиција у области сузбијања криминала и организованог криминала. Заједнички истражни тимови, два тужилаштва и две полиције ће радити на томе да ниједан криминалац не мисли да ће граница да га заштити“, изјавио је министар.

DSC_8286

Како је министар истакао, важан је процес реадмисије јер тиме желимо да смањимо број миграната који не могу да затраже азил у нашим земљама и у Европи и да омогућимо њихово враћање у земљу порекла.

Министар Пинтер је истакао да је полицијска сарадња између две државе одлична.

„Мађарска је предложила да ће пружити помоћ Србији што се тиче чувања граница, а ако буде потребно пружићемо им како полицијску тако и правну помоћ“, казао је Пинтер и додао да ће полиције наставити да сарађују.

Извор: Министарство унутрашњих послова