МУП Србије и МУП Финске: Споразум о полицијској сарадњи у спречавању и борби против криминала

nesa sporazum

Министри унутрашњих послова Републике Србије и Републике Финске др Небојша Стефановић и Паиви Расанен потписали су данас Споразум о полицијској сарадњи у спречавању и борби против криминала који ће допринети бољој и квалитетнијој сарадњи два министарства и бржем напретку Србије у области евроинтеграција.

Током билатералног састанка министри Стефановић и Расанен разговарали су о темама од обостраног значаја за оба министарства. Посебан акценат дат је сарадњи у области европских интеграција, борби против свих видова организованог криминала, посебно високотехнолошког криминала и борби против тероризма, а разговарано је и о ирегуларним миграцијама, контроли границе и пројектној сарадњи.

Такође, министри су се сагласили да је борба против тероризма један од већих безбедносних изазова па је у складу са тим разговарано о свим могућим видовима сарадње на овом пољу.

Заједнички је констатовано да је потребно унапредити директну комуникацију ова два министарства модерним средствима технологије у циљу бржих договора и превенције евентуалних незаконитих радњи, као и повећању капацитета наше полиције.

“Захваљујем се Министарству унутрашњих послова Финске на искреној сарадњи и пуној подршци коју су нам пружили у процесу европских интеграција и жељи да нам помогне кроз различите програме и директну комуникацију, као и на понуди за експертску помоћ финских стручњака у областима о којима смо данас разговарали”, рекао је министар Стефановић, који је изразио и посебну захвалност Финској за помоћ у санирању последица мајских поплава.

Такође, министар је изразио наду да ће оваква врста сарадње показати да Србија брзо напредује ка Европској унији, ка стандардима који су потребни да наша земља буде безбеднија, а у циљу да грађанима пружи сву потребну сигурност.

Стефановић је упознао министарку Паиви Расанен са реформама које се спроводе у Министарству унутрашњих послова са посебним освртом на нови закон о полицији, а представио је и напоре Републике Србије и МУП-а ка развоју, едукацији и бољој опремљености снага безбедности у борби против свих безбедносних изазова.

“Министарство унутрашњих послова придаје велики значај контроли граничних прелаза и у складу са тим ми смо са Црном Гором и Федерацијом Босне и Херцеговине отпочели процес који ће довести до запречавања свих места за илегални прелазак државне границе”, истакао је министар Стефановић.

Министарка унутрашњих послова Финске Паиви Расанен је истакла да Финска подржава европски пут Србије и проширење Европске уније на начин и у складу са договорима за ту област.

Истакла је и да Србија на путу ка ЕУ треба да настави да спроводи реформе и да оствари низ позитивних резултата и да у свему томе подршку даје један чврст мандат текуће владе на спровођењу неопходних и тешких реформи.

Министарка Расанен је похвалила објективност и стручност капацитета са којима Србија приступа процесу европских интеграција.

Извор: Министарство унутрашњих послова