Национални криминалистичко – технички центар добио Сертификат о акредитацији

foren 12.11.2014.1

Национални криминалистичко-технички центар Министарства унутрашњих послова Републике Србије добио је Сертификат о акредитацији чиме је потврђена компетентност НКТЦ-а за испитивања у складу са међународним стандардима и специфичним захтевима Међународне организације за акредитацију лабораторија ИЛАК.

Министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу Сертификат је уручила директорка Акредитационог тела Србије Милица Лукашевић, а догађају су присуствовали и министар привреде Жељко Сертић, шеф мисије ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт, републички јавни тужилац Загорка Доловац и председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић.

Министар Стефановић се захвалио се на добијеној акредитацији и рекао да је то потврда да су резултати рада НКТЦ-а изједначени са европским стандардима.

„Овај центар обезбеђује већину материјалних доказа и годишње има око 15.000 форензичких вештачења. Убудуће ће њихови резултати бити признати као они који се раде у међународним лаобораторијама, а то је огромна предност за Србију. Акредитација форензичких лабораторија је битна за испуњавање обавеза у преговарачком поглављу 24 преговора са ЕУ, а сама акредитација је као област део преговарачког поглавља број један. На тај начин Србија показује спремност да својим грађанима осигура највеће могуће стандарде у борби против криминала“ – рекао је министар Стефановић и захвалио се Мајклу Давенпорту за подршку у добијању акредитације.

Директора Акредитационог тела Србије Милица Лукашевић приликом уручења Сертификата похвалила је рад НКТЦ-а.

„Сада грађани могу бити сигурни да центар спроводи испитивања на стручан начин, према дефинисаним процедурама и да поседује компетентно и квалитетно особље, адекватан простор и модерну опрему“ – рекла је Милица Лукашевић и истакла да је овим Сертификатом потврђена једнакост квалитета испитивања у Србији и свету.

 

Извор: Министарство унутрашњих послова