Стефановић: Најмањи број погинулих у саобраћајним несрећама од 1981. године

saobracaj-ministar-velika1

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас да је прошле године, од 1981. године, од када се води евиденција о броју погинулих у саобраћајним незгодама, заблежен најмањи број погинулих на путевима у нашој земљи, 536 људи.

Стефановић је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада Управе саобраћајне полиције, прецизрао да је 2014. године у саобраћајним несрећама погинуло 114 људи мање него 2013. годину, односно 739 мање него 2001. године.

„Подаци су свакако ужасавајући. Статистички је погинулих на путевима у Републици Србији знатно мање него свих претходних година, од 1981. година па на овамо, али не можемо, у потпуности бити задовољни, све док губимо и један живот у саобраћајним незгодама“, рекао је Стефановић.

Министар је похвалио рад Управе саобраћајне полиције, указавши да статистички подаци показују да је саобраћајна полиција појачала рад и контролу, евидентирала много више прекршаја, радила на подизање степена опреза код возача и учесника у саобраћају, као и да је тренд њихове успешности такав, да можемо рећи, да су радили одговорно и озбиљно.

 „Ове године бићемо апсолутно посвећени снажном превентивном раду, како би број страдалих био значајно мањи него 2014. године“, навео је Стефановић изаразивши очекивање да ће велики допринос томе дати и измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја.

Министар је објаснио да су јавне расправе о тим изменама завршене и да ће се предлог ускоро наћи у влади, а потом и у скупштинској процедури. „Заложили смо се за пооштравање казнених мера, јер желимо, пре свега да смањимо број страдалих младих возача у саобраћају, који су најосетљивија категорија“, казао је Стефановић.

Министар је додао да ће саобраћајна полиција у 2015. у рад увести новине, које за циљ имају да се постигне веће безбедност младих возача и квалитетнија обука кандидата за возаче, јер су обука и превентива подједнако важне као и репресивне мере.

Говорећи о корупцији у редовима полиције, Стефановић је подсетио да је последњих месеци било више акција привођења осумњичених полицијских службеника због примања мита. „Желимо да имамо честиту, поштену, одговорну саобраћајну полицију, која неће бити памћена по коруптивним делатностима, већ по томе што смо успели да за неколико година драстично смањимо број погинулих и повећамо безбедност саобраћаја за грађане наше земље“, закључио је Стефановић.

Директор полиције Милорад Вељовић навео је да је саобраћајна полиција појачала активности на откривању прекршаја и доследном процесуирању починилаца и додао да је постигнута већа дисциплина учесника у саобраћају што је резултирало смањењем саобраћајних незгода и тежине последица.

„У току 2014. године откривено је 782. 102 прекршаја, за 10, 21 одсто више него 2013. Због управљања возилом под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 50. 763 возача, од којих је 10.690 задржано на трежњењу“, прецизирао је Вељовић. Директор полиције је додао да је саобраћајна полиција открила 173. 956 прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања и 126.836 некоришћења сигурносних појасева.

Начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић упозорио је да ће сви који крше саобраћајне прописе бити заустављени и кажњени. Ребић је указао да је проценат возача и сувозача у аутомобилима који користе сигурносни појас у 2014. години у односу на 2013. повећан за два одсто, са 68 на 70, и додао да и даље има простора да се тај проценат повећа. Говорећи о везивању на задњем седишту, Ребић је навео да је саобраћајна полиција незадовољна резулататима оствареним у тој области, јер се 2013. године везивало три посто, док је у 2014. тај проценат повећан на четири одсто.

Ребић је нагласио да је процентуално 2014. у односу на 2013. годину применом репресивних мера полиција значајно смањила број возача који прекорачују дозвољену брзину кретања за више од 10 километара на сат – у насељу са 23 посто на 19, ван насеља са 18 на 14 одсто.

Извор: Министарство унутрашњих послова