Небојша Стефановић – Интервју за „Блиц“

NEBOJSA STEFANOVIC

У интервјуу за „Блиц“ потпредседник СНС и министар полиције Небојша Стефановић одговара на питање да ли види симболику у томе што је Вучићева влада почела мандат са поплавама и сада га са поплавама завршава.

Слажете ли се са Велимиром Илићем да је Бог крив за поплаве?

Поплаве су нешто што се у Србији дешава десетинама и стотинама година, једино што је сада већи фокус јавности и Влада посвећенија борби против њих. То је нешто што је присутно у целом свету, тако да смо имали пре неколико дана три изгубљена живота у САД. Узимам САД за пример,  јер су најразвијенија економија света и имали су највише средстава да уложе у борбу против природних катастрофа, али оне се свуда дешавају и веома је тешко контролисати природу. Ми никада нисмо тражили кривца, већ смо покушавали да отклонимо последице и видимо како можемо боље да заштитимо грађане и предупредимо, улагањима,  у смислу контроле водотокова.

СНС је отказала предизборне активности због поплава. Зашто?

Нећемо одражавати никакве предизборне активности, јер сматрамо да је интерес грађана на првом месту. То је једино реално у овој ситуацији и томе нема шта ко да замери.

Опозиција замера премијеру што је на терену без кишобрана и што кисне. Тврде да се тако рекламира?

Не само то. Замерају му и када иде у полављена подручја и када је уз грађане. Смета им све што Вучић ради. Када видите шта је узрок тога што вам све могуће замерају, онда то није нарочито важно.

Зашто на листи СНС нема актуелних министара?

Договорили смо се да људи који су на извршним функцијама и на које странка рачуна, не треба да буду на листи. Не треба да постоје никакви резервни положаји ни за кога од нас.

То је део ризика који предузимате. Свакако је исправно да ако неко није довољно добро радио посао за који је задужен, не треба да иде ни у посланике. Не може сад хиљаду година да буде – ако нисам министар, бићу посланик; ако нисам посланик, бићу директор.

Да ли су вам Душан Борковић, Богдан Обрадовић, Љиљана Хабјановић и други позајмили свој углед за листу?

Захвалан сам свим угледним личностима који су подржали Александра Вучића, јер су то суштински избори за премијера. Грађани одлучују ко ће бити премијер Србије који ће водити Владу у наредне четири године и ко ће одлучивати о учлањењу Србије у ЕУ. Ови људи су одлучили да подрже нашу политику.

Колико је реално да ће они сести у посланичке клупе?

О томе ћемо разговарати после избора, али зашто да не. То није затворена тема.

Кажу да интелектуалци и елите не воле Вучића?

Постоји много људи који нас подржавају, само што нису сви, нити очекујемо да буду укључени у политичке токове. Не знам шта људи подразумевају под елитом, али пуно озбиљних и одговорних људи и изузетних интелектуалаца показује да Вучић ужива подршку и таквих људи.

Бојан Пајтић вас пита што га не ухапсите?

Нико не може да ми објасни да када нестане 1,2 милиона евра у Новом Бечеју, где зграда остане руина, а хендикепирана деца немају ништа, да је све ту било чисто.  За разлику од њега и ДС, који очигледно размишљају и даље у оним обрасцима како су они радили, сада не хапсе ни министри ни СНС. Нико неће бити ухапшен јер је политички неистомишљеник, али никога од хапшења неће заштитити ни то што се бави политиком, ако је крао новац и ако се то потврди на суду.

Слободан Милосављевић, ухапшен у акцији „Резач“ и пуштен да се брани са слободе, заузео је 29. место на листи ДС.

Полиција се понаша одговорно и у прилог томе говори чињеница да нико од људи који су приведени по налогу тужилаштва од како сам министар унутрашњих послова није правоснажно ослобођен, нити је иједна оптужница пала. Ради се темељно и нико није ухапшен због своје политичке припадности. Што се тиче листе ДС, сви ти људи су својим радом и нерадом у претходних 15 година показали да не заслужују поверење грађана. То што су они на листи показује какву Србију жели ДС.

Опозиција се узда у већу излазност на изборима, да ли ви страхујете?

Апсолутно се не плашимо, штавише ми позивамо на већу излазност. Вољу народа показују и поновљени избори за локалне и месне заједнице, свуда где народ изађе преко 60 одсто. Потребна је огромна излазност грађана да би показали да нису спремни да иду путем корупције, пљачке и неразвијености. Није крив СНС што ни после 15 година власти Пајтића и ДС у Војводини немамо ни пет одсто ораница под наводњавањем. Зашто нису кад су били на власти давали огромне буџете за пољопривреду? Тада им то није било интересантно, а сада звучи као лепа бајка.

Страхујете ли од успона екстремне деснице на предстојећим изборима?

Важно је да грађани знају да процене ко су одговорни, а ко неодговорни. Они који нуде плитка и неостварива решења која звуче добро грађанима, сигурно не мисле добро и не страхујем да ће људи у Србији дати поверење било коме неодговорном.

Ваш највећи успех  као министра полиције?

Повећање поверења народа у полицију.

Обутсман Јанковић је на Твитеру објавио да је ваше министарство одустало од рационализације и да су сви предвиђени за отказ враћени на стара радна места.  Шта се ту догађа?

Нисмо одустали од рационализације. Она се наставља пре свега у административном делу, као што сам и говорио. Трудим се да полиција не буде оштећена, али и да грађани добију полицију која је ту због грађана, а не због свог положаја, привилегија, финансијског интереса и веза са криминалцима.

Да ли ће вас Дачић преварити као Тадића?

СПС је наша конкуренција на овим изборима. Приметили смо, а Бојан Пајтић је то јасно и рекао, да очигледно нема међусобних напада нити замерки. И не би нас чудило да се сви удруже да Вучић не буде премијер. Зато су нама циљеви већа излазност, да грађани покажу да цене рад, енергију и непроспаване ноћи. Колико год се они са тим шалили и извргавали то руглу, ја бих увек хиљаду пута пре био у тиму човека који ради даноноћно, него оног који је увек ван радног места.

Да ли ће вас Дачић надживети, као Тадића?

Не размишљамо о Дачићу. Интересује нас будућност.

Бранко Ружић или Милутин Мркоњић?

Нису ми интересантни. Они су предводници таласа који показује идеју да СПС може и са другим партнерима и то је легитимно.

Слободан Милошевић или Зоран Ђинђић?

Не опредељујем се, остављам историји да суди.

Опишите у три речи Санду Рашковић Ивић и Бојана Пајтића.

Не бавимо се уопште другим странкама нити личностима. Десничарске странке би Србију водиле у изолацију, политика ових других је толико пута већ виђена као промашена и која је Србију довела до ивице банкрота.

Многе странке из опозиције су се толико приближиле и шаљу исте поруке да видим да им неће бити проблем да се уједине око избора. Сви они имају визију Србије какву хоће, али сам уверен да и грађани имају јасну визију како би Србија изгледала кад би они били премијери.

Опишите Бориса Тадића и Војислава Шешеља.

Сви ти људи су кандидати за премијере својих коалиција. Избори и грађани су врховни судија свима нама. Ми не желимо да се бавимо њима, нити су нам занимљиви. Ми желимо да се бавимо послом.

Нећемо ћутати на лажи и увреде, али свакако се њима нећемо бавити.

Извор: Блиц