Одлична сарадња српске и шведске полиције

Mинистри унутрашњих послова Србиjе и Шведске Небоjша Стефановић и Aндерс Игеман састали су се данас у Београду, где су разговарали о сарадњи полициjских снага двеjу држава, решавању проблема мигрантске кризе и других актуелних проблема.

Mинистри су, на заjедничкоj конференциjи за новинаре, поручили да jе досадашња сарадња MУП-а Србиjе и Шведске одлична, али и да постоjи обострана жеља да се она настави.

Према Стефановићевим речима посета његовог шведског колеге jе круна успешне сарадње са земљом коjа jе у развоj српске полициjе уложила више од девет милиона евра, између осталог и у проjекте у вези са преговарачким поглављем 24 и програм стратешког управљања.

Стефановић jе подсетио да припадници тих министарстава годишње размене око 500 информациjе, као и да су у заjедничким акциjама, примера ради “Скандинавац”, спречили шверц 5,5 тона хероина, 600.000 комада цигарета, шверц оружjа…

Oн jе додао да српска полициjа жели да се угледа на шведску када jе реч о jачању полициjе у заjедници, како би грађани директно осетили корист сарадње са Шведском.

Наjвећи део, али и наjзначаjниjи, како jе додао Стефановић, био jе разговор о миграциjама.

“Прихватаjући чињеницу да jе Шведска, у односу на броj становника, земља наjоптерећениjа мигрантима, ми разумемо какав jе то економски и безбедносни стрес за ту земљу и колике напоре MУП Шведске мора да предузме како би та земља била безбедна, и пружила услове мигрантима”, рекао jе Стефановић.

Kако jе истакао током разговора обе стране су се сагласиле да jе потребан заjеднички приступ на европском нивоу уколико jе свима жеља да се предупреде проблеме коjи ће проистећи из већег доласка миграната на пролеће.

“У оквиру те теме дотакли смо се и питања изазова тероризама. Србиjа jе спремна да на наjбољи начин сарађуjе са Шведском у вези са разменом информациjа о мигрантима коjи пролазе кроз нашу земљу, али и о осталим безбедносно интересансним особама. Kао што штитимо своjу безбедноти, тако желимо и да помогнемо и другим државама”, рекао jе Стефановић.

Mинистар унутрашњих послова Шведске Aндерс Игеман сагласио се са Стефановићем, додаjући да jе велика сарадња две земље остварена у борби против трговине дрогом, оружjем, али и када jе реч о развоjуи полициjског деловања.

Oн jе подвукао да jе Шведска пружила Србиjи подршку када jе реч о чланству у Eвропскоj униjи и додао да се нада да ће пре лета бити отворена преговарачка поглавља што ће, како jе оценио, оjачати европску сарадњу наших држава.

“Делимо и заjеднички изазов миграционе кризе, и сагласни смо да Eвропа, као целина, мора да преузме велику одоворност и да се заjеднички ухватимо у коштац са свим изазовима. Имамо добру сарадњу и радићемо на њеном даљем развоjу, како бисмо се коначно нашли заjедно у EУ”, закључио jе Игеман.

Извор: Танјуг