Отворена конференција „Изазови и перспективе е-Управе у српској државној администрацији“

251114-konferencija-sl1-v

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић отворио је конференцију „Изазови и перспективе е-Управе у српској државној администрацији“, која је организована у оквиру пројекта „Подршка стратешком развоју ИТ система у Министарству унутрашњих послова“, а реализује се средствима билатералне помоћи Краљевине Шведске.

Овим пројектом, како је навео министар Стефановић, желимо да постигнемо свеобухватну и стратешку реформу целокупног информационог система како би се омогућило ефикасно пружање свих услуга заснованих на подацима и информацијама које се воде у евиденцијама у његовој надлежности.

„Циљ Министарства је подизање нивоа квалитета услуга до нивоа који ће бити приметан у свакодневном животу и раду грађана, наше привреде и других државних органа са којима сарађујемо“, нагласио је министар Стефановић, и додао да је унапређење електронске управе неопходно, јер је немогуће замислити модерну државу без примене информационо-комуникационих технологија.

Према његовим речима, унапређење комуникације, размене података и информација између субјеката јавне управе, један је од циљева реформе, а Министарство унутрашњих послова отворено је за сарадњу, како би заједничким деловањем допринели остваривању што ефикасније државне управе.

Министар је подсетио да су поглавља 10, 23 и 24 најважнија у области информационо – комуникационих технологија у процесу евроинтеграција Србије, додавши да је због тога неопходно испунити све обавезе које се тичу повезаности државних органа и размене података е-Управе.

Стефановић је објаснио да је због тога убудуће потребно дати још већи значај могућим хоризонталним комуникацијама са другим државним органима.

“Добра управа” подразумева постизање високог нивоа ефикасности постојеће бирократије, сузбијање корупције, смањивање трошкова целокупног државног апарата, односно оптимизација рада управе на такав начин да се сачувају права грађана“, истакао је министар Стефановић.

Захваливши се амбасадору Краљевине Шведске Кристеру Аспу, на досадашњој подршци развоју српске полиције, Стефановић је указао да је сарадња полиција две земље свакодневна и на оперативном и на стратешком нивоу.

“Захвалан сам на резултатима које смо заједно постигли. Сигуран сам да ће се тако наставити, посебно у правцу испуњавања свих наших обавеза које проистичу из процеса преговора са Европском унијом, као и наставка стратешке рефоме Министарства, јер једино таква може да буде одржива, шта је у нашем заједничком интересу“, рекао је министар Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова