Очекујемо отварање првих преговарачких поглавља у склопу приступних преговора са Европском унијом

нс 3

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са саветником у Влади Републике Србије Франком Фратинијем о приступном процесу Републике Србије у Европску унију, посебно о Поглављу 24 – „Правда, слобода и безбедност“.

Истакавши да је Министарство унутрашњих послова спремно да отпочне преговоре са Европском унијом у склопу Поглавља 24, Стефановић је указао да ће Акциони план за то поглавље бити послат Влади Републике Србије на утврђивање, након чега ће, ускоро, бити представљен државама чланицама Европске уније.

Стефановић је нагласио да Министарство унутрашњих послова активности по Акционом плану реализује као да је он већ усвојен и да ће велики број активности бити реализован до краја ове године.

„То показује да руководство Министарства жели да имплементира све стандарде Европске уније који ће допринети безбедности свих грађана, независно од формалног датума отпочињања преговора о чланству и отварању преговарачког Поглавља 24“, рекао је министар полиције.

Министар Стефановић упознао је Фратинија и са корацима које Министарство преузима на плану унутрашњих реформи.

Нацрт закона о полицији упућен је Европској комисији на мишљење, а његово усвајање очекује се најкасније до децембра 2015. године, чиме ће бити испуњени и наводи из финалне верзије Акционог плана за Поглавље 24“, рекао је Стефановић.

Говорећи о проблему лажних азиланата, Стефановић је нагласио да ће Министарство и Влада Републике Србије учинити све да безвизни режим за све држављане Србије не буде угрожен.

Посвећеност процесу европских интеграција и имплементацији правних тековина Европске уније независно од политичке одлуке за формално отпочињање преговора, како је навео Франко Фратини прави је начин и аргумент за убрзање доношења одлуке о отпочињању преговора у склопу преговарачке групе 24.

Стефановић и Фратини закључили су да се у наредним месецима може очекивати отварање првих преговарачких поглавља у склопу приступних преговора са Европском унијом.

Извор: Министарство унутрашњих послова