Потписан Споразум који ће унапредити сарадњу институција у борби против корупције, криминала и прекршаја

STEFANOVIC I VUJOVIC

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар финансија др Душан Вујовић потписали су Споразум о сарадњи између Министарства финансија, Управе царина и Министарства унутрашњих послова Републике Србије, који ће унапредити сарадњу институција у борби против корупције, криминала и прекршаја.

“Споразум треба да олакша, помогне и унапреди нашу сарадњу у борби против корупције и криминала и свих оних прекршаја који успоравају напредак наше земље”, изјавио је министар Стефановић и додао да се ради о Споразуму који омогућава ефикаснију размену података о обављеним царинским, акцизним и пореским проверама у циљу доказивања кривичних дела, прања новца и других прекршаја и кривичних дела. Ове активности спроводиће Управа царина у име Министарства финансија и Дирекција полиције, пре свега криминалистичка полиција, у име Министарства унутрашњих послова.

Министар Стефановић је нагласио да ће овај Споразум омогућити сарадњу у примени Закона о јавним набавкама, интегрисаним управљањем границом, сузбијању кријумчарења акцизних роба. – Сарадња између Управе царине, безбедносних агенција и Министарства унутрашњих послова у претходном периоду дала је изузетне резултате у сузбијању кријумчарења дуваном и мислим да смо ту направили највећи напредак у односу на претходне године. Последња акција коју смо заједнички спровели где смо имали заплену од преко 1.300 тона дувана била је већа него све оно што је урађено у овој земљи у последњих 10 или 15 година – нагласио је Стефановић.

“Овај Споразум треба да помогне свима нама да се ефикасније боримо против шверца, кријумчарења, против различитих финансијских прекршаја, али и против корупције која постоји на различитим нивоима и мислим да ће ова и све будуће заједничке активности омогућити да Република Србија буде много ефикаснија у свим овим напорима”, закључио је министар и захвалио се и директору Управе царина господину Милошу Томићу са којим је полиција у претходном периоду изузетно сарађивала.

Извор: Министарство унутрашњих послова