Похвале за српску полицију

milica2Генерални директор европског комесара за проширење Кристијан Данијелсон похвалио је на данашњем састанку са министром унутрашњих послова др Небојшом Стефановићем српску полицију због ефикасног и брзог реаговања приликом недавног великог таласа илегалних миграната који су са АП Косова и Метохије ишли ка земљама Европске уније. Посебно је истакнута добра сарадња са полицијама држава ЕУ у решавању овог проблема.

На састанку је размотрен и похваљен напредак Србије у припреми Акционог плана за поглавље 24. преговора са ЕУ. Данијелсон је истакао и да је за регионалну сарадњу значајан и недавно одржан састанак директора српске и косовске полиције.

Министар Стефановић је током сусрета представио план реформи МУП-а Србије, као и главне новине које превиђа нови Закон о полицији. Он је указао на значај даљег развоја полиције у локалној заједници и јачање унутрашње контроле. Констатовано је да ће реформом бити значајно унапређен систем управљања људским ресурсима и каријерном развоју полицијских службеника.

Данијелсон је позвао Србију да се активно укључи у процес израде нове миграционе агенде ЕУ и нагласио је чврсто опредељење ЕУ да подржи европски пут Србије и реформе које се у том контексту спроводе.

Стефановић и Данијелсон разговарали су и о напретку Србије у борби против тероризма и сузбијања „страних“ бораца у складу са европским стандардима.

Извор: Министарство унутрашњих послова