Састанак министра Стефановића са делегацијом ФБИ

nesa fbi2222

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић разговарао је у Београду са делагацијом Федералног истражног бироа (ФБИ) Министарства правде Сједињених Америчких Држава, коју је предводио руководилац за регион Евро – Азије Стивен Херсем, о могућности отварања канцеларије те институције у Београду.

 Министар Стефановић и Херсем оценили су да је сарадња Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Федералног истражног бироа изузетно добра и да ће у области размене података и полицијске сарадње бити додатно унапређена упућивањем агента ФБИ за вискотехнолошки криминал у Београд, који је ступио на дужност октобра ове године.

Упознавши представнике ФБИ са безбедносим изазовима са којима се суочава Република Србија, министар Стефановић је затражио подршку Федералног истражног бироа у борби против организованог и високотехнолошког криминала, као и одласка држављана Србије на ратишта у Сирији и Ираку.

На састанку је било речи и о наставку обуке полицијских службеника Министарства унутрашњих послова и подршке ФБИ у достизању стандарда и најбољих пракси служби за спровођење закона САД, као и о могућности сусрета министра Стефановића и директора ФБИ Џејмса Камеја.

Руководилац за регион Евро – Азије ФБИ Херсем, похваливши сарадњу те институције и Министарства унутрашњих послова, нагласио је посвећеност српске полиције борби против свих видова организованог криминала.

Састанку је присуствовао и шеф Канцеларије ФБИ за Балкан са седиштем у Сарајеву Луис Касада, а делегација те институције састала се и са предстваницима Дирекције полиције са којима су разговарали о оперативном аспекту сарадње.

Извор: Министарство унутрашњих послова, фото МУП