Свечано прослављен Дан Министарства, Дан полиције и слава МУП-а

nebojsa-stefanovic-dan

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на свечаности у Наставном центру Макиш, поводом прославе Дана Министарства унутрашњих послова, Дана полиције и славе МУП-а, да је полиција симбол безбедности и снаге Србије. „Углед и интегритет изградили сте на храбрости, раду и непоколебљивости, уз поштовање достојанства сваког човека и закона Републике Србије. То увек мора бити ваш најважнији задатак. Само тако се гради поверење. Само тако можете бити лука сигурности и спокоја свих грађана. Сваког тренутка морате водити рачуна о свом угледу, предано и одговорно обављати полицијску дужност“, нагласио је министар.

Свечаности су присуствовали председник Владе Александар Вучић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседници Владе и министри Кори Удовички и Расим Љајић, министри Златибор Лончар, Александар Вулин, Братислав Гашић, Јадранка Јоксимовић, Александар Антић, Велимир Илић, Снежана Богосављевић Бошковић и други представници политичког, културног и јавног живота и дипломатског кора из Србије и региона.

prisutni

Честитајући припадницима српске полиције празник, министар Стефановић је рекао да је дужност и част полиције да пружи најбоље грађанима.

Подсетивши да су многи припадници Министарства у темеље српске државе уградили и своје животе, Стефановић се осврнуо на, до сада, незапамћену водену стихију: „У таквим условима, неки су из прикрајка посматрали и критиковали. Храбри су били у првим редовима. И људство и техника, ватрогасне, речне, интервентне јединице, спасиоци и специјалци, саобраћајна полиција, млади полазници Полицијске академије, људи из финансија, аналитике, комплетан састав МУП-а. И тада и увек народ Србије може да рачуна на своју полицију“, истакао је министар Стефановић.

Говорећи о очекивањима и променама које је Влада Србије зацртала, Стефановић се посебно захвалио председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу, због огромне подршке Министарству унутрашњих послова, и прилици да се покрене нови процес модернизације, који ће српску полицију учинити ефикаснијом, а Србију сигурнијом.

„Те промене не смеју да стану. Ниједан дан није довољно дуг ономе ко ради, јер потребно је пуно добрих дела да се изгради репутација, а само једно лоше да се она изгуби. Зато наш одговор мора бити ефикасан и прецизан, да до краја спроведемо очекивања и тако испунимо задатке које нам је дала Влада, све време имајући на уму бољу и сигурнију будућност за све грађане. Противник некада нема лице. Некада је највећа борба са нама самима, са лошим навикама и лошом праксом. Борба против корупције је борба за државу, борба за народ, борба и за данас и за сутра. Та борба почива на праву, законима и на правди“, нагласио је министар Стефановић.

nebojsa01

Осврнувши се на резултате Министарства унутрашњих послова у претходној години, министар је рекао да припадници Министарства посвећено обављају своју дужност и да су остварили резултат. „Криминал у Србији губи битку и у сталном је паду. Пљачкање се у Србији више не исплати. Суочавали смо се са разним изазовима. Од привредног криминала до разбојништава, преко злоупотребе функција и шверца, до пљачки и ремећења мира. Разобличени су канали трговине људима, осујећена у највећој мери манипулација несрећним мигрантима који нашим путевима из трећег света хрле ка северу. Озбиљно смо се супротставили нарко -дилерима и повећали заплене наркотика, а највећи трговци стављени су на располагање правди. Чинимо све да склонимо дрогу са улица, ван домашаја младих. Српска полиција је успела да покаже да је поуздан партнер чак и против највећих нарко – дилера у међународној сарадњи. Најболније, монструозне злочине, решили смо брзо, и то злочине који су из темеља потресли јавност и ставили на испит веру друштва у елементарну људскост, као што је случај претешког убиства Тијане Јурић, Луке Јовановића, Иване Подрашчић, отмице малене девојчице Маше“, истакао је министар.

Такође, Стефановић је поручио да Србија и њена полиција неће дозволити да нам децу отимају на улицама, да Србија неће дозволити насиље у породици као ни насиље над женама. „И ту битку ћемо добити јер су нам животи највреднији. Ни они који су опљачкали ову државу, ни нарко-картели који покушавају да руше нашу будућност, неће бити спокојни, јер ће их стићи рука закона“, нагласио је Стефановић.

dan policije

Говорећи о организованом криминалу и тероризму који свакодневно угрожавају безбедност људи и постају озбиљна претња савременом свету, као и о недавним догађајима у Зворнику и Куманову, министар је рекао да терористичким ћелијама и радикалним идеолошким покретима не смемо да дозволимо да се представљају као ослободилачке војске које деструкцијом и застрашивањем покушавају да угрозе безбедност и мир. „То представља озбиљну претњу демократским начелима и основним људским правима, нашим грађанима улива страх и стрепњу, а за Србију je сигнал упозорења да мора бити обазривија и припремљенија за све потенцијалне изазове. Терористички напади нанели су непроцењиву штету нашим суседима, а за нас били велико упозорење. Србија није чекала и спремна је за све претње. Желим да поручим свима, који мисле да могу да изазивају терористичке ударе, да српска полиција неће дозволити да њени грађани буду небезбедни, српска влада неће дозволити да ова земља буде плен терориста. Одговорићемо снажно, бескомпромисно и нећемо дозволити насиље и рушење наших вредности“, истакао је министар унутрашњих послова и додао да му је најважнији циљ да обезбеди сигурност свим грађанима Републике Србије и да је то обавеза са којом се сваког јутра буди.

„Ми не бирамо време и не креирамо све околности. Наша је дужност да будемо спремни. У сваком тренутку, на сваком месту. Храбро. Поносно. Професионално“, поручио је министар Стефановић пред неколико хиљада гостију на свечаности коју је пратио дефиле јединица Министарства унутрашњих послова, полицијских службених и борбених возила, као и показно – тактичке вежбе.

padobran

Извор: Министарство унутрашњих полова