Снажнија размена информација између српске и црногорске полиције повећаће безбедност грађана

nebojsa-stefanovic-cg02

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић разговарао је данас у Подгорици са министром унутрашњих послова Црне Горе Рашком Коњевићем о сарадњи полиција две земље у области размене података о безбедносно интересантним особама и сарадњи на пољу европских интеграција.

„Република Србија потпуно је посвећена борби против организованог криминала и корупције. Снажна сарадња две криминалистичке полиције, кроз размену сазнања и интензивније контакте у размени информација о безбедносно интересантним лицима довешће до повећања безбедности грађана и једне и друге земље“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре после састанка са Коњевићем.

Стефановић је поручио да ће том сарадњом српска и црногорска полиција показати да су „животно заинтресоване“ да такве особе држе на оку и да спрече криминалне активности.

„Надам се да ће добра искуства европских интеграција и боља гранична контрола, али, пре свега, добра сарадња у борби против организованог криминала и корупције, показати да су обе полиције посвећене грађанима, пошто полиција увек мора да буде уз свој народ и то је нешто чему ћемо све више тежити у наредним годинама“, рекао је Стефановић.

Министри Стефановић и Коњевић разговарали су и о отварању нових граничних прелаза и бољој контроли границе, што је, како је навео Стефановић, обавеза у преговорима са Европском унијом у Поглављу 24.

Према његовима речима, искуства Црне Горе, која су најсвежија, Србији су изузетно важна, посебно имајући у виду да је Црна Гора прва држава на коју су ригорознија и оштрија правила у преговорима са Европском унијом примењена.

„Република Србија жели да на два паралелна колосека, европских интеграција и унутрашњих реформи полиције, покаже шта све може да уради да полиција буде ефикаснија, да не буде скупља, а да повећа безбедност грађана,“ нагласио је Стефановић и додао да очекује да ће нови закон о полицији бити донет половином ове године.

Говорећи о сарадњи у области ванредних ситуација, Стефановић је истакао да сектори ванредних ситуација морају у погледу капацитета бити спремнији за реаговање у случају природних непогода.

„Ниједнa земља нема довољно новца да набави експертску опрему за сваку од тих ситуација. У томе су две ствари од значаја прикључивање Европском механизму цивилне заштите и регионална и билатерална сарадња на различитим нивоима, за борбу против поплава и шумских пожара“, закључио је Стефановић.

Министар Стефановић састао се и са председником Скупштине Црне Горе Ранком Кривокапићем. Том приликом, они су истакли добру сарадњу двеју држава, а и разговарали су и о начинима њеног унапређења у областима борбе против организованог криминала и граничне сарадње.

Министар Стефановић упознао је Кривокапића са реформама које МУП Србије спроводи на европским путу Србије и истакао да су оне један од приоритета. Стефановић је, такође, говорио и о плану приближавања полиције локалној заједници.

Председник црногорске скупштине нагласио је да је организовани криминал, који не познаје границе, заједнички изазов коме ће се одговорити добром сарадњом двеју полиција. Кривокапић је похвалио и напоре које министар Стефановић улаже у области реформе МУП-а.

На крају званичне посете Црној Гори министар Стефановића састао се и црногорским министром правде Душком Марковићем.

Извор: Министарство унутрашњих послова