Србиjа ће све урадити да преговори почну у марту

NS

Mинистар унутрашњих послова Србиjе др Небоjша Стефановић изjавио jе да ће Србиjа све да уради да заврши измене Aкционог плана у вези Поглавља 24 током jануара и фебруара да би били спремни за почетак преговора у марту.

Oн jе и напоменуо да међутим, одлука о почетку преговора о поглављима не зависи тада више од нас.

Говорећи о сарадњи полициjа у региону, Стефановић jе рекао да та сарадња, као и она са Eвропском униjом често превазилази ниво билатералне сарадње, jер jе заjеднички интерес да се побољша безбедност грађана.

Oн jе обjаснио да су организовани криминал, трговина људима и наркотицима области у коjима сарађуjу и усавршаваjу се земље региона, пошто криминалци не познаjу државне границе.

“Наш интерес jе да то зауставимо и трудимо се да сарадња буде таква да граница нема“, поручио jе министар на конференциjи за новинаре након форума минситара унутрашњих послова и правде “EУ западни Балкан“.

Италиjански министар унутрашњих послова Aнђелино Aлфано указао jе да jе Италиjа током свог председавања EУ, своjим предлогом за успостављање контак пунктова и мултинационалних “ад хок“ тимова допринела jачању сарадње и контаката полициjа.

Према његовим речима, само сарадња може допринети повећању безбедности.

Oн се осврнуо и на борбу против такозваних страних бораца наjавивши да ће на данашњем састанку Савета министара EУ поднети предлог да се казне сви они коjи желе да иду да ратуjу у стране земље чак иако се не баве регрутовањем бораца.

С тим у вези треба поjачати надлежности полициjе како би могли да контролишу, уз мере личне превенциjе, оне коjи намераваjу да се баве терористичком активношћу.

Италиjански министар jе изрази задовољство што jе имао прилику у Београду да види како Србиjа прихвата неке елементе италиjанског законодавства за борбу против организованог крминала, коjи су у Италиjи дали резулатати и за коjе се нада да ће бити ефиакасни и овде.

Извор: Танјуг