Стање турског држављанина стабилно, трага се за починиоцима

NEBOJSA STEFANOVIC, MEHMET KEMAL BOZAJ, ZLATIBOR LONCAR

Здравстевно стање рањеног турског држављанина је тренутно стабилно и пратиће се из часа у час,  очекује га још једна операција, изјавио је министар здравља Златибор Лончар, док је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао да београдска полиција интезивно трага за починиоцима и да ће то бити приоритет за органе гоњења.

Претходно су Лончар, Стефановић и амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај посетили турског држављанина (26), који је рано јутрос рањен у пуцњави у београдском клубу “Пластик”.

Лончар је новинарима у Ургентном центру, рекао да је младић задобио озбиљне повреде, да је оперисан и налази се на интезивној нези, а његово тренутно стање је стабилно.

Министар здравља је такође навео да ће се стање повређеног пратити из часа у час и да је за сутра планирана још једна операција.

“Примењују се све мере савремене медицине, а оно што је битно и што могу да кажем је да је његово тренутно стање за сада стабилно”, објаснио је Лончар.

Према његовим речима, Министарство здравља је на вези са турским Министрством здравља са којим ће се договарати о даљим корацима, као и са амбасадом и амбасадором Турске у Београду.

Стефановић је рекао да београдска полиција интезивно трага за починиоцима наведеног дела и изразио наду да ће они брзо бити ухваћени.

“Ово ће свакако бити приоритет за органе гоњења, јер сматрамо да је недопустиво да млади и било ко дође у Београд и нашу земљу, може да се осећа небезбедно и хоћемо да људи осећају потпуну сигурност тиме што ће знати да ће починиоци оваквих дела бити ухапшени”, рекао је министар полиције.

Држава ће, како је истакао, оштро реаговати, а најавио је и да ће београдска полиција у наредном периоду више пажње посветити безбедности у и испред клубова.

Ноћашњи догађај је, оценио је Стефановић, само указао на проблем који траје годинама, а то је да људи који су под утицајем или наркотика, или алкохола, или су из криминалног миљеа, сматрају да испред клубова и у клубовима могу да се понашају како год желе.

“Е то више неће моћи. Имаћемо много оштрије и ригорозније контроле и клубова и свих осталих и сви који мисле да могу да ваде оружје по Београду и шенлуче, а да прођу некажњено, грдно се варају”, подвукао је Стефановић.

Држава ће се, додао је, постарати да покаже да је јача од било ког криминалца.

Стефановић је рањеном младићу пожелео брз опоравак, додајући да ће бити у сталном контакту са турским Министарством унутрашњих послова како би турске колеге биле упознате са свиме што се чини у наведеном случају.

Турски амабасадор је рекао да се о рањеном држављанину те земље води брига, исто као што би то био случај и у Турској.

“Овде прегледају пацијента као што би прегледали најбољи доктори у Турској. Не сумњамо да ће починиоци бити ухваћени и брзо изведени пред суд”, рекао је Бозај и захвалио министрима Лончару и Стефановићу.

Турски дипломата је, такође, рекао да је причао са рањеним младићем, који је био у стању да говори.

http://https://www.youtube.com/watch?v=pBIIOUCcbks

Извор: Танјуг