Стефановић: Тражење азила није решење, тиме се наноси штета и тражиоцу и Србији

061115-romi-3v

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да тражење азила у земљама Европске уније није решење које ће припадницима ромске популације помоћи да унапреде свој социјалани статус и да тим чином тражиоци азила чине штету себи, али и држави Србији.

Стефановић који је са амбасадором Савезне Републике Немачке Аксeлом Дитманом обишао ромско насеље „Плави Хоризноти“ у београдској општини Земун, истакао је да ће економски мигранти који траже азил у Немачкој, имајући у виду промене прописа о азилу у тој земљи, уколико им захтев буде одбијен, бити брже враћени у Србију и да ће им на неко време бити забрањен улазак у Шенген простор.

„Немачка је променила правила и економски мигранти који одлазе у ту земљу биће за неколико недеља враћени. Више у тој земљи неће добијати новац, већ помоћ у натури, а и када буду враћени једно време биће им забрањен улазак у цели Шенген простор“, прецизирао је Стефановић.

Министар полиције је нагласио да ће држава спровести координирану акцију у оквиру које ће се сагледати сви проблеми Рома, као и кораци које треба предузети како би се решили свакодневни проблеми припадника ове мањине, од инфарструктурних до оних који се тичу запошљавања.

„Наш је посао да будућност Србије градимо заједно“, нагласио је Стефановић и навео да је Министарство спремно да у полицији запосли више припадника ромске популације, у складу са правилима који су прописани за запошљавање у МУП-у.

„Циљ нам је да полицaјац у вашем насељу буде неко ко вас познаје и кога ви познајте, неко коме верујете, и ко ће се заједно са вама борити против криминала“, рекао је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова