Стефановић: Акциони план у духу правне тековине Европске уније

tekovina-eu-velika-2

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором Европске уније у Београду Мајклом Давенпортом са којим је разговарао о финализацији Акционог плана за Преговарачко поглавље 24 приступних преговора Републике Србије и Европске уније, као и о наставку сарадње у области ванредних ситуација након приступања Републике Србије Механизму цивилне заштите Европске уније.

Министар Стефановић указао је да је трећа верзија Акционог плана за Поглавље 24 приступних преговора завршена, као и да је мишљење о финансијском делу Акционог плана позитивно, што је веома важно због одрживости финансирања предвиђених активности. Министар је нагласио да ће МУП информисати релевантне одборе Народне скупштине Републике Србије о самом процесу, након чега ће и формално бити у могућности да упути Акциони план Европској комисији ради давања мишљења.

Током разговора представљене су активности по преговарачкој групи у последња три месеца и указано је да је ово показатељ да Министарство и Влада Републике Србије предано раде на испуњавању препорука Европске комисије као да су преговори већ отпочели.

Амбасадор Давенпорт поздравио је могућност да Србија упути трећу верзију Акционог плана на мишљење Европској комисији и рекао да је тај документ у духу онога што предвиђају правне тековине Европске уније, као и да рефлектује све оне препоруке које су достављене Републици Србији током процеса скрининга за Поглавље 24.

Када је реч о наставку сарадње између Републике Србије и Европске уније, у области ванредних ситуација, договорено је да се, у наредном периоду, промовише корист од чланства Републике Србије у Механизму цивилне заштите Европске уније, као и да се почне са израдом функционалне анализе односно студије изводљивости за потребу увођења и имплементације Јединственог европског броја за хитне случајеве „112“ у Републици Србији.

 

Извор: Министарство унутрашњих послова