Стефановић: Албанци нам неће узети ни милиметар територије

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, у интервјуу за “Блиц” каже да  претње Рамуша Харадинаја о одузимању територије нису став појединца, већ свих  представника Албанаца на Косову, и зато њих не треба гледати искључиво као на речи Харадинаја.

* Одакле му слобода да тако прети?

– Оно што додатно забрињава је изостанак озбиљне реакције међународне заједнице, пре свега ЕУ, која би вероватно имала другачији приступ и одговор да је то рекао неко из редова српског народа. Очекујемо да међународна заједница покаже да има исти третман према свима и када то кажем не мислим на благе осуде, већ оштре и јасне реакције на територијалне претензије и претње косовских Албанаца. Очекујемо да препознају опасност од дестабилизације читавог региона у овим тежњама ка стварању велике Албаније. Није довољно рећи да је то само зато што следе избори и да то служи  као реторика за добијање гласова, већ ово треба да забрине свакога ко је  добронамеран и ко хоће стабилност у овом региону. Албанци знају да неће моћи да  кроче ни милиметар на територију уже Србије, али сталне претње српском народу на Косову и Метохији забрињавају.

* Мислите ли да ће кад тад доћи до суђења Рамушу Харадинају?

– Оно што се у претходном периоду дешавало свакако није праведно према Србији, али од злочина се не може побећи. Ако можемо да рачунамо на правду, онда мора доћи до суђења једног дана. Немојте заборавити да се Харадинају на терет не стављају тешке речи које је изговорио, већ озбиљни злочини против српског народа. Клања, убијања, вађења очију… Људи су изгубили животе због злочиначког деловања Харадинаја. Од његове руке, али и људи под његовом командом, страдало је много недужних Срба. То је кривично дело које не застарева и не видим начин како би могао да избегне одговорност због свега што је учинио. Зато сам и рекао да он Ниш, до кога би желео да прошири Косово, може да види само из окружног затвора, с дугогодишње робије.

* Прича о великој Албанији поново је усталасала Балкан. Србија је недавно на војној вежби „Челик“ показала моћ. Да ли је то и порука албанским лидерима који желе да мењају границе?

– Нисмо наивни и не видимо ово први пут. Наш посао јесте да заштитимо свој народ и своје националне интересе, као и наше људе на Косову и Метохији. Не смемо дозволити да овакве провокације имају било какве негативне последице по Србе. Трудимо се да јачамо своје снаге и своју земљу, али не само на војном плану, већ и на економском и политичком. Желимо да имамо пуну стабилност, а порука свега овога што радимо је да Србија неће дозволити било какав нови погром српског становништва, ма где они живели. И нећемо допустити да буду таоци политика које су претња њиховим животима и њиховом опстанку. Србија је данас много снажнија него што је била и може да заштити свој народ. Сада можемо да гарантујемо да нико неће моћи да протерује  Србе са својих огњишта.

* Током немира у Македонији, јавила се опасност и по Србију јер је један број грађана из прешевске долине био спреман да активно учествује у сукобима у Македонији?

– Наш безбедносни систем помно прати ситуацију и сваки потенцијални екстремизам на територији наше земље. Нећемо дозволити да се било какво преливање нестабилности одрази на безбедност Србије. Веома нам је важно да очувамо стабилност. Отуда и појачане активности, не само Министарства унутрашњих послова, већ и осталих безбедносних служби које гарантују грађанима Србије миран сан. А свакоме коме падне на памет угрожавање наше територије и безбедности поручујем да о томе два пута размисли јер мора да зна да ће наићи на веома оштре одговоре. Чињеница је да ситуације попут ове у Македонији могу да се одразе на регионалну стабилност. Ми се у унутрашња питања других држава не мешамо, а људи који доле живе треба да дају одговор какву државу желе.

* На Косову су расписани ванредни избори, не делује да је то случајно?

– Не верујем да се било шта на Косову дешава случајно. Када год дођемо у ситуацију да се коначно мора формирати заједница српских општина, што је јасно договорено у Бриселу, одмах се почиње с неком куповином времена, само да до тога не дође. Или када се отвори тема формирања специјалног суда за оне који су починили злочине над Србима, одмах пада влада или имамо нека друга одлагања. Они очигледно мисле да ће одуговлачењем моћи да избегну одговорност за тешке злочине. Осим што застрашују сведоке и уништавају ДНК доказе, они се надају да ће протоком времена спречити специјални суд да било шта открије. На њихову жалост, постоји доста доказа о злочинима Албанаца над српским цивилима.

Вокеров план одавно осмишљен

* Вокер, Ахтисари, Олбрајтова, Кларк… више не крију своје симпатије. Шта нам то говори о нашој прошлости и како ћемо да наступимо у будућности, да ли ми имамо своје лобисте у Њујорку и Бриселу?

– То само потврђује да они своје ставове нису мењали и да су потпуно идентични, али данас само мало слободније говоре о томе, без административних стега. Када видите шта данас говори Вокер и за шта се залаже, схватите и зашто је настао лажни и измишљени извештај о Рачку који је довео до агресије на нашу земљу и до покушаја сецесије једног дела наше територије. То показује да је постојао јасан план и да је таква политика унапред осмишљена. У сваком случају, Србија треба да се труди да ствара што више пријатеља и да у сарадњи с пријатељским државама покуша да заштити своје националне интересе.

извор: Блиц