Стефановић: Безбедне и стабилне Србије нема без ефикасне полиције

011015-kpa-2v

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић поручио је данас полазницима прве године студија Криминалистичко полицијске академије, да припаднике полиције морају одликовати професионализам, храброст и непоколебљивост.

„Интегритет ове професије базира се на законитом поступању, бескомпромисној борби против корупције и криминала, поштовању и заштити људских парава“, рекао је Стефановић на свечаности поводом пријема нове генерације студената у Београду.

Указавши да смо последњих недеља сведоци покушаја да се омаловажи рад припадника Министарства унутрашњих послова који поштено и одговорно обављају своје дужности, Стефановић је истакао да као министар неће дозволити да било ко омаловажава рад припадника полиције, посебно не оних који су ризиковали и жртвовали своје животе да би грађани Србије живели мирно и безбедно.

„Довођење у питање кредибилитета полиције која је увек уз свој народ, покушај је дестабилизације државе“, нагласио је Стефановић и упозорио да „полиција увек мора бити уз свој народ и да се ниједна политичка партија, нити било каква друга организација, не сме поставити изнад тога“.

Према његовим речима, безбедне и стабилне Србије нема без ефикасне полиције која ужива поштовање грађана.

„Ми данас стварамо другачију полицију и ви сте део те историје“, рекао је Стефановић студентима и додао да промене у демократским друштвима захтевају од полиције да се више посвети превентивном раду, уз развијање партнерског односа са грађанима.

„Нећете имати поштовање грађана, комшија ако себе не видите као некога ко је ту због народа, а не због себе. Зато је један од приоритета МУП -а враћање полиције у заједницу“, рекао је Стефановић и додао да се полиција мора беспоштедно борити против корупције и криминала.

Указавши да је ове године за упис на прву годину Криминалистичко полицијске академије било пријављено 1.000 кандидата, од којих је примљено 350, који су се показали као најбољи, министар полиције навео је да му је посебно драго што се просек за упис у ову високошколску установу значајно повећао у односу на претходне године.

„То показује да ова институција пружа озбиљно знање и школује кадар који је важан за безбедност Србије“, рекао је Стефановић посебно похваливши студенте Акедемије који су се волонтерски укључили у поступак регистрације мигранта у прихватном центру у Прешеву.

Декан Криминалистичко полицијске академије Младен Бајагић поручио је студентима да буду вредни, истрајни и да не посустају пред изазовима, јер је знање најмоћније оружје које ће икада поседовати.

Министар Стефановић и декан Бајагић уручили су награде петорици најбољих студената Криминалистичко полицијске академије за школску 2014 – 2015. годину.

Oд дaнaс прoвeрa вoзaчa нa aлкo-тeст

Сaoбрaћajнa пoлициja oд дaнaс спрoвoди пaсивну кoнтрoлу aлкoхoлисaнoсти вoзaчa и свaки вoзaч кoгa зaустaви пoлициja ћe кao први тeст имaти aлкo-тeст, изjaвиo je дaнaс министaр унутрaшњих пoслoвa Нeбojшa Стeфaнoвић. Oн je нoвинaримa у Криминaлистичкo-пoлициjскoj aкaдeмиjи рeкao дa je тo joш jeднa aкциja и пoкушaj дa у тoм рeпрeсивнoм дeлу пoлициja урaди свe штo je мoгућe кaкo би сe спрeчилo дa људи сeдajу у вoзилa пoд утицajeм aлкoхoлa и дa угрoжaвajу и свoje и туђe живoтe. “Нaдaм сe дa ћe нaс сви пoслушaти”, рeкao je Стeфaнoвић кojи je пoручиo вoзaчимa дa нe вoзe пoд утицajeм aлoкoхoлa, дa нe прeкoрaчуjу oгрaничeњe брзинe кao и дa вeзуjу пojaсeвe. Стeфaнoвић je нajвиo дa ћe сe нaстaвити сa oпсeжнoм aкциjoм прoвeрe aлкoхoлисaнoсти вoзaчa укoликo пoлициja утврди пoвeћaн брoj тaквих случajeвa.

Стефановић: Уредник сајта Телепромптер одбио полиграфско испитивање

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је уредник сајта Телепромптер Данило Реџеповић, који је саслушан у среду увече, одбио полиграфско испитивање.

Стефановић је новинарима у Полицијској академији рекао да је Реџеповић, за кога каже да је пријатељ председника ДС Бојана Пајтића, на већину питања на саслушању, синоћ око 20 сати, одговорио позивајући се на Закон о медијима.

Истакао је да за сада није видео ниједан доказ да је било прислушкивања.

“То је уједно и одговор на питање ДС – “Извините, потпуно сам сигуран да ниједна државна институција није прислушкивала ни Лидију Удовички, нити Пајтића”, рекао је Стефановић.

Министар је навео да ће истрага показати да ли су они били прислушкивани, али и оценио да смо остали ускраћени за полиграфско тестирање Реџеповића које би могло да потврди веродостојност његових навода .

“Надам се да ће остатак истраге бити усмерен ка томе да утврдимо одакле се уопште појавио тај папир и да ли је на било који начин веродостојан” рекао је Стефановић

Министар је истакао и да је недавно сазнао да је премијер Александар Вучић прислушкиван док је био у опозицији, те да је уверен да ће се Вучић обратити јавности у наредних неколико дана.

О прислушкивању Вучића Стефановић каже да је то сазнао када му је премијер то рекао, додајући да је уверен да ће се председник владе обратити јавности и показати шта је све рађено од 2008. до 2012. године.

“Остављам то њему”, рекао је Стефановић, одговарајући на питање зашто о прислушкивању Вучића није раније говорио и да ли је тиме учињено неко кривично дело с обзиром да за Пајтића каже да је прикривао доказе о корупцији.

То, навео је министар, није било непријављивање кривичног дела, већ само изношење онога шта је радила претходна власт и како се понашала према опозицији.

“То је било прислушкивање људи из опозиције, овде сада нема ниједног јединог доказа, ни трунчице доказа, да је било ко из полиције, БИА и неке друге безбедносне службе, прислушкивао ове људе”, навео је Стефановић.

Он је рекао и да су две потпуно различите ствари и дела то да ли је тадашња БИА прислушкивала Вучића и Пајтићев текст који су, како је подсетио, демантовали и амбасадор САД Мајкл Кирби и компанија ЦWП и генерални директор ЕМС Никола Петровић.

Како је је навео, у том тексту се помиње да је неко наводно примио новац, и о томе је ћутао годину и по дана као председник покрајинске владе.

“То је потпуно незаконито дело, ја сам за ово (прислушкивање Вучића) сазнао тада када ми је рекао Вучић”, навео је Стефановић.

Упитан да ли је због свих дешавања Вучић ближи одлуци о ванредним парламентарним изборима, Стефановић је рекао да не може да зна шта је премијер одлучио, јер још није донео коначну одлуку.

“Уверен сам да ће Вучић, када буде размишљао о свему што се дешава и када буде узео у обзир претежан интерес грађана Србије, донети праву одлуку”, додао је Стефановић, истичући да се он залаже за одржавање избора.

“Постављам питање државним органима ко и с којим правом прислушкује председника Владе Војводине и лидера највеће опозиционе странке”, рекао је Пајтић уз оцену да држава у којој се то догађа “није ни правна, ни демократска”.

На то су реаговали министар унутрашњих послова Стефановић и шеф БИА Александар Ђорђевић који су поручили да ни МУП ни БИА никада нису прислушкивали разговоре, нити учествовали у пресретању комуникације Бојана Пајтића или Лидије Удовички.

Министар је рекао да су и он и Ђорђевић потпуно спремни да одговарају ако се пружи и једна трунка доказа.

“Ја вам кажем да никада није дат ниједан налог, нити је било када добијена било каква наредба за њихово прислушкивање, односно пресретање њихових телефонских разговора. Нама је сасвим јасно да је ово потпуно фабрикована и измишљена прича”, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да ће истрага бити спроведена до краја.

Ђорђевић је рекао да БИА не прислушкује никога без налога суда, као и да су то потврдили контролни органи, међу којима је и заштитник грађана.

Стефановић је навео и да се ради о потпуној замени теза и да читава афера ствара атмосферу хаоса и рушења премијера Александра Вучића који је почео да подиже Србију.

Пропао покушај ДС-а да дестабилизује Србију

Потпредседник СНС-а Небојша Стефановић изјавио је да Демократској странци, ни то што уредник сајта Телепромптер Данило Реџеповић одбија полиграфско испитивање, није довољан сигнал да им покушај дестабилизације Србије и обмане јавности није успео.

“Њима то није потврда неаутентичности, већ слепо прате фабриковане неистине свог лидера кога су сви, који су поменути у наводним транскриптима, демантовали”, рекао је Стефановић у изјави достављеној медијима.

Он је то саопштио због, како је навео, нових покушаја ДС-а да на лажима изгради аферу о наводном прислушкивању њеног председника Бојана Пајтића.

Стефановић је зато поновио да ни полиција, ни Безбедносно-информативна агенција, никада нису прислушкивале лидера ДС-а.

Како је навео, очигледно је да ДС-у нису довољни демантији и одбацивање “лажних навода Пајтића”, које су јуче изнели амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби и представници америчке компаније “ЦВП”, и тиме “јасно ставили до знања” да тврдње лидера ДС-а нису тачне.

Стефановић је “подсетио” представнике ДС-а, за које сматра да свесно покушавају да затворе очи пред истином, да никада није дат ниједан налог, нити добијена било каква наредба за пресретање разговора Пајтића, те да јавности до сада није предочен ниједан доказ да је он прислушкиван.

“Наводне транскрипте његових разговора, које је објавио његов близак пријатељ, а које су сви демантовали, могао је да напише и сам Пајтић. За Пајтићеве тврдње не постоји ниједан валидан доказ – не постоје аудио записи разговора, нити он одговара, формом и садржајем, службеним документима на којима се бележе такви разговори, нити постоји потпис службеног лица које је саставило извештај”, рекао је Стефановић.

Он сматра и да је Пајтић на идентичан начин покренуо аферу исписивања графита “Смрт Пајтићу”, за шта је током истраге осумњичен члан ДС, који је недељама обилазио новосадске штампарије и тражио да му израде шаблон на коме пише наведена порука.

У том случају је, тврди Стефановић, члан ДС-а прво исписао тај графит, да би потом Пајтић покренуо аферу и, када је разоткривен, “експресно престаје да прича о томе и више нико не пита шта је са ауторима графита”.

“Сада на исти начин покушавају да измисле и аферу прислушкивања за коју не постоји ниједан доказ који је предочен јавности, тужилаштву или полицији. Једина ствар на којој се све базира је бесомучна политичка кампања, којом покушавају да уруше углед Александра Вучића и Српске напредне странке, а то нећемо дозволити и одговараћемо на све измишљотине ДС-а”, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова

http://writingmyessay24.com/