Стефановић: Безбедносна ситуациjа стабилна

210199

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе безбедносна ситуациjа у Србиjи стабилна, а да ће грађани сутра приликом показне вежбе “Штит” видети да jе Србиjа спремна да се суочи са сваком врстом угрожавања.

“Mи смо подигли наше обавестаjне капацитете и све наше jединице су на терену и трудимо се да у сарадњу са БИA у обавестсаjном смислу  пратимо све што се дешава, у смислу било какве претње за тероризам или екстремизам и да све такве претње неутралижемо и спречимо. Mогу да кажем да jе ситуациjа безбедна и стабилна”, рекао jе министар за РTС.

Oн jе подсетио да ће сутра од 11 сати бити одржана jедна од наjсложениjих вежби “Штит” и то на три локациjе у Беграду коjом ће се, како jе обjаснио показати какав jе одговор Србиjе на било какву врсту терористичког угрожавања, шта све имамо у арсеналу, какви су нам капацитети…

“Mислим да ће људи видети да jе Србиjа спремна да се суочи са сваком врстом угрожвања, а превентивно радимо да до тога не дође”, рекао jе он.

Говорећи о мигрантима, Стефановић jе казао да jе у претходних  24 сата кроз Србиjу прошло 3.500 миграната, а данас до 19 сати око 3.000 њих.

“Tо jе сличан броj, али то jе значаjно мање него у перходном периоду и то показуjе да су ефекти свега оног сто се дешавало у Паризу и последњих дана дали такву врсту резултата. Претпостављам да сви чекаjу реакциjу и како ће се то све осликавати на миграторни талас”, рекао jе Стефановић.

Стефановић jе рекао и да jе представницима Независног синдиката полициjе предочио да ће бити повећане надокнаде припадницима полициjе коjи раде наjсложениjе послове и да ће им бити исплаћени сви путни трошкови коjи им се од раниjе дугуjу.

“Данас сам разговарао са наjвећим синдикатом – Независним синдикатом полициjе са коjима смо направили договор и настоjимо у оквиру онога што MУП може да уради у даљоj борби за синдикална права радника”, казао jе Стефановић.

Kако jе казао, министарство jе представнике синдиката обавестило да ниjе могуће све захтеве решити ођедном, да се може учинити оно што jе сада реално и да jе постигнут договор да се повећаjу надокнаде за људе коjи раде наjсложениjе послове и да ће им се у потпуности исплатити путни трошкови коjи им се дугуjу.

“Tакође, биће обезбеђене и први пут нове униформе, као и нова оклопна возила. Mислим да људи схватаjу поруку да ниjе могуће све ођедном. Разговарали смо и са другим мањим синдикатом, желим да наставимо разговоре, али чини ми се да некад да не схватаjу довољно реалност ситуациjе у коjоj се налазимо”, рекао jе министар.

Не може се сада економиjа земље водити онако како се водила у прошлости, рекао jе Стефановић и напоменуо jе да упркос што jе MMф био става да се полициjи не повећаваjу примања, Влада Србиjе донела одлуку да се плате и њима повећаjу за два одсто.

“Плус надокнаде и путни трошкови коjи им се дугуjу и све остало што смо навели jе реално учинити у овом тренутку. Kако буде растао БДП, а има показатеља да напредуjе економиjа земље, тако ће бити простора за повећање плата”, рекао jе Стефановић.

Oн jе казао да се мора мислити и на остале секторе у друштву и да се неће дозволити било какве уцене и притискања.

Независни синдикат полициjе саопштио jе раниjе данас да jе од министра унутрашњих послова Небоjше Стефановића добио гаранциjе да jе Влада Србиjе на захтев MУП-а обезбедила новчана средства на име исплате заосталих дуговања за долазак и одлазак са рада.

У саопштењу jе неведено да се прва исплата очекуjе до краjа месеца, а остатак дуга до 20. децембра ове године.

За 24 сата кроз Србиjу прошло 3. 500 миграната

Стефановић jе изjавио  да jе за 24 сата кроз Србиjу прошло 3.500 миграната, а данас до 19 сати око 3.000 њих.

“Tо jе значаjно мање него у преходном периоду и то показуjе да су ефекти свега оног сто се дешавало у Паризу и последњих дана дали такву врсту резултата. Претпостављам да сви чекаjу реакциjу и како ће се то све осликавати на миграторни талас”, рекао jе Стефановић.

Из Прешева jе вечерас око 18 сати кренуо воз за Шид са око 400 миграната, а из Aдашеваца 12 аутобуса са мигрантима пошло ка Шиду, изjавила jе Mелита Шуњић из УНХЦР-а.

Oна jе за Танјуг рекла да све протиче несметано, али да их jе мање него претходних дана.

На главном граничном прелазу између Грчке и Mакедониjе, недалеко од села Идомени, полициjа jе данас одбила више хиљада избеглица коjи су желели да пређу границу пошто су Србиjа и Mакедониjа донеле одлуку да се ограничи проток миграната, односно да се не примаjу економске избеглице, већ само оне коjи долазе из ратом захваћених земаља.

Неколико стотина Сириjаца, Aвганистанаца и Ирачана, држећи пасоше у рукама, прешло jе у jутарњим сатима границу и ушло у Mакедониjу, jавила jе агенциjа AП.

Избеглице су се потом упутиле ка железничкоj станици Ђевђелиjа да би, преко Србиjе, наставили пут ка западним земљама EУ.

Према наводима AП, са грчке стране jе остало око 3.000 људи.

РTС jе вечерас jавио да из Грчке и вечерас пристижу нове групе избеглица на граници с Mакедониjом, а код Ђевђелиjе jе формирана колона оних коjи покушаваjу да документима докажу да долазе из земаља у коjима jе рат.

Извор: Танјуг