Стефановић: Безбедносна ситуациjа у Србиjи стабилна

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар полициjе Небоjша Стефановић рекао jе данас да jе безбедносна ситуациjа у Србиjи стабилна и да нема разлога за бригу.

“Пратимо све претње, све изазове и детаљно радимо. Све наше службе су укључене у борбу протиов тероризма”, рекао jе Стефановић у Дневнику РTС-а.

Oн jе истакао да се све претње схватаjу озбиљно, али да jе Србиjа ипак стабилна, а уверен jе, каже, да ће тако и остати.

Стефановић jе истакао и да jе од почетка године више од 56.000 људи ушло у Србиjу, да jе неколико стотина затражило азил, али да они пре свега желе да прођу кроз Србиjу и наставе даље ка EУ.

Стефановић каже да се испитуjу људи коjи уђу у Србиjу како би се видело да ли су интересантни када jе тероризам у питању, да ли су били учесници неких сукоба и да ли имаjу неке намере у Републици Србиjи.

“Људи на граничним прелазима то темељно провераваjу и врло смо опрезни”, истиче Стефановић.

Oн jе додао да са мигрантима коjи пролазе кроз Србиjу ниjе било проблема.

“Нисмо имали скоро ниjедан инцидент са овим људима, а ми смо се показали као хумани домаћини и захвалан сам грађанима Србиjе због тога”, додао jе Стефановић.

Нови закон ће повећати ефикасност полициjе

Стефановић jе рекао да ће грађани Србиjе после 10 година, на jесен добити нови закон о полициjи коjи ће повећати ефикасност полициjе и безбедност грађана.

Oн jе у изjави за Дневник РTС-а обjаснио да ће, између осталог, бити поjачан рад полициjе у заjедници и да ће полицаjци морати да познаjу људе коjи ту живе.

“Закон ће бити донет са жељом да се повећа ефикасност полициjе и безбедност грађана. Oваj закон ће поjачати рад полициjе у заjедници и људи ће виђати више полицаjаца у свом комшилуку. Oни ће морати да познаjу људе коjи ту живе, да имаjу информациjе о њима и биће озбиљниjи рад на терену”, обjашњава министар Стефановић.

Oн jе истакао да ће нов закон допринети и спречавању корупциjе у полициjским редовима.

“Биће поjачана унутрашња контрола и неће се контролисати само полициjски службеници, већ сви запослени у MУП-у”, истиче Стефановић и поручуjе да полициjа мора да буде чиста и исправна.

Нацрт закона о полициjи прослеђен jе министарствима на мишљење и ускоро би требало да се нађе пред Владом, а министар полициjе веруjе да ће таj процес бити брзо готов и да ће нацрт убрзо бити прослеђен и Eвропскоj комисиjи на разматрање.

“Не очекуjем превелик броj примедби и очекуjем да закон буде усвоjен на jесен”, истакао jе министар.

Oн jе рекао и да ће према овом закону, полицаjац да би дошао до одређеног места у хиjерархиjи, морати да има одређене године искуства и да прође разне обуке.

“Tо jе мерит систем заслуга, што значи да ће се напредовати на основу заслуга а то ће допринети бољоj и квалитетниjоj полициjи”, обjаснио jе Стефановић.

Извор: Танјуг