Стефановић: Безбедност и сигурност најстаријих суграђана од изузетне важности

f768d5dd-0d65-46cc-a865-39ba4b5dafd5

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић нагласио је данас у разговору са пензионерима у Дневном боравку за старе у београдској општини Раковица, да је безбедност у саобраћају, али и укупна сигурност најстаријих суграђана од изузетне важности за српску полицију и да се том питању мора посветити посебна пажња.

„Нажалост, статистика показује да је готово половина оних који страдају у саобраћају старија од 65 година и да су то углавном пешаци. Зато сегменту безбедности старијих особа морамо посветити изузетну пажњу, морамо више да радимо на томе да очистимо тротоаре, да обезбедимо да возачи поштују ограничења брзине, али и да новим правилима и сагледавањем онога што пензионери имају као проблеме омогућимо да буду сигурнији и безбеднији“, рекао је Стефановић.

Подсетивши да Министарство унутрашњих послова спроводи пројекат полиције у заједници, Стефановић је указао да ће се кроз тај пројекат и редовне полицијске патроле омогућити да се пензионери осећају сигурно.

„Важно је да будете безбедни и да се осећате безбедно. Смањујемо криминалитет из године у годину, али нећемо стати све док постоји и један криминалац који мисли да може да угрожава безбедност грађана“, нагласио је министар полиције.

Стефановић је пензионерима објаснио да полиција у заједници подразумева активног полицијског службеника који ће посећивати најстарије суграђане, који ће знати да постоји поштен полицајац који патролира њиховим крајем, коме ће моћи да се обрате и за кога ће знати да ће проверити оно на шта су се пожалили.

„Наши статистички подаци у односу на претходне године су бољи, али мени је важан ваш осећај. Статистика јесте добра, али она није кључ. Мени је важно оно што ви мислите и који су ваши предлози који ће омогућити да будемо још ефикснији“, закључио је Стефановић.

Aпослутно можемо да гарантуjемо безбедност грађана током избора

Aпсолутно можемо да гарантуjемо безбедност и сигурност свим грађанима Србиjе у изборном процесу, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић, наводећи да ће на улицама бити ангажовано више полициjе ако за тим буде било потребе.

“Што се тиче сигурности, jа апелуjем на све – насиљем се неће ништа решити. На изборима ће победити онаj ко буде имао већу подршку грађана и у кога грађани веруjу, jа веруjем да ће тако и бити”, рекао jе Стефановић новинарима у Раковици, упитан да ли може да гарантуjе да ће дан избора протећи мирно.

Стефановић jе подсетио да jе више пута рекао да ће на улицама бити више полицаjаца, уколико буде потребно, да би контролисали безбедност и сигурност свих грађана.

Oн jе апеловао на све учеснике изборног процеса и грађане да приjављуjу скупове како би полициjа могла благовремено да реагуjе.

Према његовим речима, немогуће jе да неко ко не жели да приjави скуп очекуjе од полициjе да се “на њему створи за 15 секунди”.

“Зато смо охрабривали, без обзира на нови Закон о jавном окупљању, коjи, на пример, скупове у затвореном не третира да мораjу бити приjављени, да се приjављуjу, да бисмо могли правовремено да реагуjемо”, рекао jе Стефановић у Раковици, где jе разговарао са пензионерима.

Стефановић: СНС ће поштовати сва правила у кампањи

Српска напредна странка ће поштовати сва правила у изборноj кампањи, поручио jе Стефановић.

На питање новинара о укидању закупљених страначких термина на телевизиjама, он jе рекао да ће напредњаци прихватити правила, каква год да буду.

“Нисам упознат са детаљима одредбе, али како буде свима, тако ће бити и нама. Што се нас тиче, сва правила ћемо поштовати, борићемо се, радити, разговарати са грађанима”, рекао jе Стефановић.

Нове одредбе за подизање укупне безбедности

Oдредбе новог Закона о оружjу и мунициjи, међу коjима jе и обавезан психиjатриjски преглед на сваких пет година за поседовање оружjа, допринеће подизању нивоа укупне безбедности, поручио jе Стефановић.

Oн jе рекао да нови закон прописуjе обавезне лекарске прегледе на сваких пет година, за разлику од раниjег периода, када jе преглед рађен на почетку процеса добиjања дозволе и после више никад. “Сада ћемо сваких пет година пратити, па ће бити потребан и преглед психиjатра, и онда ћемо моћи да кажемо да ли имаjу право да носе оружjе или ће им бити одузимано. Надамо се да ће ова одредба да повећа укупну безбедност и да ћемо онима коjи више нису у стању да безбедно држе оружjе одузимати оружjе и на таj начин доприносити укупноj безбедности”, рекао jе Стефановић.

Додао jе да се наjвећи броj кривичних дела учини са оружjем у илегалном поседу, због чега полициjа стално апелуjе да се такве ствари не дешаваjу и да такво оружjе не циркулише међу грађанима, већ да се преда полициjи.

Извор: Танјуг