Стефановић: Бићемо поуздан партнер на целоj мигрантскоj рути

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе Србиjа далеко од наjвеће и наjснажниjе земље на мигрантскоj рути, али да jе спремна да учествуjе у заjедничком решењу, како би се очувала стабилност.

Стефановић jе, на састанку директора полициjа и начелника управа граничне полициjе у Београду о управљању мешовитим миграционим токовима, подсетио да jе Србиjа послала одређене снаге у Mакедониjу и да jе спремна да, ако то буде потребно кроз договор са колегама из те земље, прошири то ангажовање.

Mинистар jе навео да Србиjа намерава да на читавоj мигрантскоj рути буде поуздан партнер.

“Спремни смо да помогнемо и да урадимо све што jе неопходно да бисмо обезбедили заjеднички циљ, а то jе да очувамо стабилност, да омогућимо миграторне токове у складу са законима и потребама мигранта, али и прописима коjе смо заjеднички донели и у том циљу усели да постигнемо заjедничко решење о регистрациjи миграта, било да то радимо у Грчкоj, Македниjи, Србиjи”, рекао jе Стефановић.

Mинистар полициjе jе рекао да Србиjа веруjе да jе заjедничко решење боље и повољниjе за све државе, jер ће тражити мање финансиjских средстава, а повећати безбедност и стабилност.

Подсетивши да jе и на министарскоj конференциjи у Бечу недавно било речи о мигрантскоj кризи, где jе закључено да jе сарадња неопходна, могућа и важна, Стефановић jе рекао да се очекуjе да то буде спроведено и на оперативном нивоу.

Стефановић jе рекао да jе Србиjа спремна да настави разговоре са колегама од Грчке до Немачке и да намерава да на читавоj миграторноj рути буде поуздан партнер.

Наводећи да су миграторни токови у овом тренутку нешто нижи, Стефановић jе рекао да очекуjе да ће се током године поjачавати, те да jе важно да све земље буду спремне на то.

“Наш jужни сусед Mакедониjа притиснута jе таквом врстом миграциjа, њих притиска Грчка коjа са jужне стране шаље велики броj мигранта, а ми наше суседе на западу и на северу, у зависности куда мигранторни токови иду. Због тога очекуjемо да ћемо пронаћи некакво решење на овом састанку”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да се нада да ће полициjе држава заjедничким деловањем успети да очуваjу оно што имамо данас –  доста добро очувану безнедност држава, али да се уjедно повећа брзина и могућност кооперациjе.

“Потребно jе да постигнемо усаглашавање на такав начин да бар неколико дана унапред сви знамо шта ће ко предузети, jер jедино на такав начин можемо да радимо заjеднички, на успешан начин, а да нико нема проблема, а пре свега грађани”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да jе Србиjа спремна да заjеднички долази до сваког решења, не само за мигрантску кризу већ и за друге полициjске послове.

Извор: Танјуг