Стефановић: Борба против корупције, криминала и тероризма нема алтернативу

DSC_0532

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је показној вежби „Ослобађање талаца у случајевима масовних талачких ситуација“ у бази Специјалне антитерористичке јединице у Батајници.

Вежба је изведена као завршна активност вишедневног међународног семинара „Борба против тероризма 2014“, којим су руководила два инструктора и предавача из Јединице за спасавање талаца америчког ФБИ-ја и инструктори САЈ-а. Главна тема била је употреба и тактика специјалних јединица у решавању масовних талачких ситуација, насталих као резултат терористичког акта.

Изражавајући задовољство што САЈ по шести пут организује овај семинар, министар Стефановић је рекао да борба против корупције, криминала и тероризма нема алтернативу.

„Интерес Србије је да сарађује са најважнијим безбедносним чиниоцима, како у региону тако и шире. Циљ Министарства унутрашњих послова и један од најважнијих приоритета Владе Србије је да се најснажније супротстави свим видовима криминала, корупције и тероризма. Зато је успостављање, неговање и развијање сарадње са нашим интернационалним партнерима, наше трајно опредељење“, рекао је министар Стефановић и нагласио да без јаке полиције и спремних припадника специјалних служби, нема ни јаке државе.

У вежби „Ослобађање талаца у случајевима масовних талачких ситуација“ учествовало је 36 представника из 17 специјалних јединица полиције земаља југоисточне Европе.

Током вежбе приказан је целокупан рад и поступци – оперативне процедуре свих служби и јединица укључених у решавање кризне ситуације, међу којима су командни центар, преговарачка и санитетска група, упадни тимови, тријажа талаца и заробљених терориста.

Министар др Небојша Стефановић честитао је учесницима и уручио им сертификате.

На овом семинару је од 2008. године учествовало око 250 припадника специјалних јединица полиција земаља у региону, што је изузетан резултат и потврда реномеа који ужива Регионални центар за обуку, који делује у оквиру базе САЈ-а.

Извор: Министарство унутрашњих послова