Стефановић: Србија на озбиљан начин штити своју државну територију, али и територију других европских држава

5

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Димитровграду да заједничке полицијске патроле више држава повећавају безбедност и обезбеђују бољу контролу миграторних токова и спречавање илегалних миграција.

Министар Стефановић је са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом, у Регионалном центру граничне полиције према Републици Бугарској, разговарао са српским, мађарским, чешким и словачким припадницима граничне полиције, који у оквиру пројекта „Специјалне мере 2“, заједно раде на обезбеђењу наше државне границе према Бугарској.

„Имамо прилике да видимо спровођење добре активности кроз „Специјалне мере 2“, које Република Србија ради уз помоћ ЕУ и која подразумева присуство 50 полицијских службеникa из Словачке, Чешке и Мађарске који се тренутно налазе на нашој државној граници“, прецизирао је Стефановић.

3

Указавши да је реч о сарадњи коју Европска унија први пут спроводи на овакав начин, Стефановић је истакао да је овај пројекат пример доброг функционисања институција кроз помоћ ЕУ и изразио очекивање да ће кроз наставак ових специјалних мера, и у наредној години, значајно бити унапређен рад и повећана ефикасност граничне полиције.

„Република Србија, корак по корак, испуњава европске стандарде, који су од значаја за безбедност наше државе“, нагласио је Стефановић.

Министар је захвалио амбасадору Давенпорту и Међународној организацији за миграције (ИОМ) на урученом теренском патролном возилу, истакавши да та донација, као и донација коју је пре неколико дана уручила Савезне Републике Немачка представљају наставак добре сарадње са државама чланицама ЕУ и Европском унијом у целини.

Говорећи о проблему кријумчарења људи, Стефановић је истакао да је од почетка мигрантске кризе полиција привела око 2.000 људи због извршења тог кривичног дела.

„Уз велике напоре људи на терену покушавамо да обесхрабримо свакога ко жели да злоупотреби мигрантску кризу за извршење било ког кривичног дела и да спречимо да се кроз мигрантски талас угрози безбедност Републике Србије, али и других европских држава“, истакао је министар полиције.

2

Стефановић је нагласио да се Србија понаша као одговоран партнер, који на озбиљан начин штити своју државну територију, али и територију других европских држава.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Давенпорт истакао је да је пројекат „Специјалне мере 2“ донео конкретне резултате и да он представља одличан пример тесне сарадње и партнерства свих страна.

Шеф канцеларије ИОМ-а у Србији Лидија Марковић објаснила је да пројекат, који финасира ЕУ, представља подршку активностима и приоритетима које је Влада Србије дефинисала својим националним планом за одговор у мигрантској кризи.

Она је прецизирала да је у оквиру пројекта, у току поступак набавке специјалне опреме за надзор државне границе, чија вредност износи 380.000 евра.

Извор: Министарство унутрашњих послова