Стефановић: Велики значаj Српко-руског хуманитарног центра

ALEKSANDAR CEPURIN I NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Србиjе др Небоjша Стефановић рекао jе да Српко-руски хуманитарни центар са седиштем у Нишу представља значаjну помоћ за Србиjу, али и да по свом значаjу превазилази њене границе делуjући у ванредним ситауциjама и у земљама региона.

“Oд свог оснивања 2012. Центар jе на жалост имао у Србиjи много хуманитарних операциjа у коjима jе био веома успешан”, рекао jе Стефановић на представљању резултата Центра у 2014. години коjоj су
присуствовали амбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин, министар Велимир Илић, представници дипломатског кора, међународних и регионалних организациjа, извршних власти и локалних самоуправа.

Стефановић jе подсетио да су руски спасиоци током овогодишњих поплава спасили више од 2.000 људи у Oбреновцу међу коjима jе било 400 деце.

Центар jе био ангажован на гашењу пожара, а и сада jе испоручио генераторе на подручjе Источне Србиjе, навео jе Стефановић.

У будућности морамо радити на успостављању jош бољих превентивних оперативних процедура како би се реаговало jош брже и ефикасниjе, казао jе Стефановић додаjући да дугуjемо захвалност Рускоj федерациjи и Центру на пруженоj помоћи.

Стефановић jе напоменуо да ће у Центру наши кадрови и ватрогасци добити квалитетну обуку за ефикасно деловање у венредним ситуациjама.

Чепурин jе рекао да jе Центар отвореног карактера и да свако кога то интересуjе може да дође и сазна све о њему.
“Центар jе отворен за учешће и сарадњу националних и међународних структура у области уклањања елементарних непогода”, а свеукупни допринос Русиjе Центру у периоду од 2008. до 2017. ће износити 102 милиона долара, рекао jе руски амбасадор.

Београдском Ватрогасном батаљону предат jе даљински управљач специjалног ватрогасног робота коjи штеди људске животе и ради на хемиjски угороженим комплексима.

Jош jедан такав робот остаjе у Нишу, речено jе приком обиласка и упознавања са хуманитарном функциjом Центра.

Чепурин jе подсетио да jе Центар био ангажован на гашењу пожара не само у Србиjи, већ и на тероториjама других држава, у БиХ, Грчкоj и Словениjи.

Oн jе истакао добру сарадњу између две државе, као и да jе организационо Центар формиран и да ће радити на остваривању хуманитарне функциjе.

Начелник Сектора за ванредне ситуациjе MУП-а Србиjе Предраг Mарић рекао jе да jе сарадња са руским колегама на терену била изузетно добра и указао на велики значаj два ватрогасна робота за деловање у
хемиjски угроженим комплексима.

Kоодиректор Центра Виктор Викторович Сафjанов jе рекао новинарима да Центар испуњава све задатке руководства две земље и да jе спреман за хуманитарно деловање у свим ванредним ситуациjама.

На Универзитету у Нишу представљени су резултати Центра у овоj години и задаци за 2015. годину.

Извор: Танјуг

http://https://www.youtube.com/watch?v=mO_y5f33-5I&feature=youtu.be