Стефановић: Већа безбедност грађана приоритет МУП-а

nebojsa-stefanovic-spaljivanje-droge_0

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије др Небојша Стефановић поручио је синоћ у Лесковцу да су за полицију сви грађани апсолутно једнаки и да ће сви они који су пљачкали новац грађана Србије и српских компанија, као и били корумпирани, морати да одговарају пред законом.

Стефановић је на трибини „Полиција у заједници и безбедност грађана“ поновио да ни полицијска значка, ни партијска књижица, ни положај у друштву, ни новац и моћ, ни пријатељство и кумство, никога неће сачувати ако је крив.

Стефановић је, подсетивши на то да су претходних дана ухапшени осумњичени из различитих политичких партија који су, злоупотребивши свој положај, оштетили Републику Србију, указао на то да полиција све случајеве једнако третира, као и да ће тако наставити и у будућности.

Министар је истакао да је већа безбедност грађана један од приоритета и циљева МУП-а, што ће се, како је објаснио, постићи и кроз већу улогу полиције у заједници, и то на тај начин што ће грађани добро познавати свог полицајца у улици и насељу, и имати поверења у њега.

Желим да се полиција више посвети народу, да буде ближа грађанима и да са њима ради. Хоћу поштеног полицајца, способног да ради свој посао и осећа одговорност према грађанима, поручио је Стефановић.

Нећу полицајца кога гледате како у кафићу седи са криминалцем и договара се са њим о томе како да га покрије, додао је он.

Одговарајући на питања грађана о казненој политици у погледу кривичних дела везаних за трговину дрогама, министар је предочио да ће МУП, заједно са Министарством правде, радити на изменама казнене политике како би се санкције за ова кривична дела пооштриле.

Стефановић је, поручивши да полиција мора да заустави токове дроге, пре свега хероина, указао на то да је у 2013. години заплењено нешто мање од 20 килограма, што је изузетно мала количина у односу на промет, уз подсећање на то да је, када је преузео дужност министра, био апсолутно незадовољан запленама дроге у Србији.

У 2014. години остварен је значајан резултат, истакао је он и прецизирао да је заплена хероина скочила на 100 килограма, што је пет пута боље, али да и даље није задовољан количином заплене.

Нарко дилери се морају гонити до краја. Нема стајања, нема одмора, нема предаха. Нема тог ситног, најситнијег, крупног, најкрупнијег дилера, сви су исти. И онај који продаје грам деци у школи и онај који преноси пет килограма, рекао је Стефановић.

Министар је изразио наду да ће полиција озбиљном и снажном активношћу сузбити нарко тржиште у Србији, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Извор: Влада Републике Србије

http://https://www.youtube.com/watch?v=FMJlVpeqV7w