Стефановић: Већи прилив миграната, нема безбедносних сметњи

210199

Српско-македонску границу у претходних 12 сати прешао jе већи броj миграната, а регистровано jе више од 1.500 људи коjи су изразили намеру да затраже азил у Србиjи, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић, коjи jе нагласио да jе безбедносна ситуациjа стабилна.

Стефановић jе, у изjави Танјугу, нагласио да се Србиjа и MУП стараjу да и безбедност миграната буде потпуна.

“Србиjа ће и даље бити добар домаћин мигрантима као што се то дешавало и у претходним месецима. Mи тим људима пружамо прву помоћ, лекове и све што им jе потребно, да се одморе у прихватним центрима како би наставили пут”, рекао jе министар.

Говорећи о безбедносноj ситуациjи, Стефановић jе подвукао да jе држава веома опрезна, као и да jе упослен велики броj припадника MУП-а коjи контролишу да присуство миграната у нашоj земљи не буде безбедносни проблем за наше грађане.

“Нема безбедносних сметњи и нисмо имали инцидената између наших грађана и миграната. Србиjа добо ради своj посао и трудимо се да грађани не осете било какву претњу током ових поjачаних миграциjа”, навео jе Стефановић.

Према његовим речима, људи коjи улазе у Србиjу су веома мирни, током боравка на териториjи Србиjе не праве проблеме и нису безбедносни ризик у овом тренутку.

“Tо не значи да нећемо наставити да пратимо ситуациjу са партнерским службама, али jе у овом тренутку ситуациjа задовољаваjућа”, нагласио jе Срефановић.

Oн jе додао да се у наредном периоду очекуjе поjачан прилив миграната, као и да се нада да ће EУ увидети да jе потребна већа помоћ транзитним земљама, попут Србиjе, коjе се, како jе рекао, труде и своjим средствима помажу да таj транзит прође што мирниjе.

“Oчекуjе и целисходно, свеобухватно решење коjе ће помоћи да проблем миграциjа буде боље превазиђен и да имамо визиjу шта даље, зато што се овакав броj миграната очекуjе и у наредним месецима”, закључио jе министар унутрашњих послова.

Приведене две особе због инцидента у центру града

Полициjа jе привела две особе коjе су учествовале у инциденту у центру Београда, када jе после судара дошло до туче у Улици 27. марта, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Oн jе додао да jе против jедне особе подигнута кривична приjава због насилничког понашања, док jе лице коjе jе било у алкохолисаниом стању одведено на трежњење и против њега ће бити поднета приjава.

“Не желимо да дозволимо да било ко сматра да у алкохолисаном стању може да управља возилом, али нећемо дозволити ни да се било ко са грађанима обрачунава на улицама и да примењуjе физичку силу”, рекао jе министар Танјугу.

У jавности се у суботу поjавио снимак коjи приказуjе сцену на коjоj се види како jедна особа удара другу, након што jе дошло до судара два возила у Улици 27. марта.

“Tо jе нешто што уноси узнемирење код грађана, jер jе недопустиво да било ко узме закон у своjе руке и правду спроводи тучом или на било насилан начин”, рекао jе Стефановић.

Држава jе реаговала, а MУП ће очувати jавни ред и мир, додао jе Стефановић.

“Наше упозорење свима jе да позову полициjу, ако постоjи кршење закона. Не узимаjте правду у своjе руке, а ови људи ће имати кривичне приjаве да мораjу схвате да таква врста обрачуна у Србиjи не мозе да се толерише”, поручио jе Стефановић.

Извор: Танјуг