Стефановић: Време је да се ЕУ укључи

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да изјаве косовских Албанаца показују да је време да се ЕУ укључи и пошаље снажну поруку да тако нешто не толерише и трпи.

“Потребна је озбиљна и чврста реакција, ако међународна заједница хоће да покаже да је истински посвећена неком процесу у коме једнако гледа и третира све”, рекао је Стефановић гостујући на телевизији Пинк, а поводом изјава да ће Ниш бити припојен непостојећој држави Косово.

Према његовим речима, лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај није то рекао као појединац, већ као представник косовских Албанаца, који има легитимитет.

“Суштина је што међународна заједница не реагује када неко каже доћи ћу или припојићу Ниш непостојећој земљи Косово. И Харадинај и сви би добили по носу да пређу и два милиметра, и никада озбиљно на такав начин нису ни размишљали, али овде је много озбиљнија порука. Ово је порука да ЕУ мора озбиљно, чврсто да реагује ако хоће да покаже да има исти однос према свима.”, рекао је Стефановић.

Он је поновио да је Харадинај неко кога кад тад чека суђење за тешке злочине против Срба и да Ниш може заиста да види ако буде служио дугогодишњу казну у нишком окружном затвору.

“Није то политички процес, изговорена реч. Овде се ради о клању убијању, вађењу очију људима, то је просто нешто што свет мора да осуди”, рекао је он.

Говорећи о изборима на Косову, он је рекао да пад Владе Косова није случајност и подсетио да је када су требали да се поведу разговори о формирању ЗСО бачен сузавац у косовској скупштини, а сада када треба да почне да делује трибунал пада влада.

Стефановић је, говорећи и прослави у Блајбургу, истакао да и та ситуација захтева оштрију реакцију ЕУ, као и да државе морају бити на страни борбе против фашизма.

Упитан да прокоментарише ситуацију у Македонији, министар унутрашњих послова је казао да се Србија не меша у унутрашња питања те земље, али да се залаже за стабилност, јер то гарантује и већу стабилност за Србију.

 

Извор: Танјуг