Стефановић: Готова прва фаза у истрази о обавештаjцима

dsc_9922

Mинистар унутрашњих послова др Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе високи функционер Управе криминалистичке полициjе, коjи jе одавао податке страноj обавештаjноj служби jедне западне државе, под надзором и да очекуjе да тужилаштво предузме даље кораке ка оптужењу.

Стефановић jе, гостуjући у jутарњем програму телевизиjе Пинк, рекао да jе завршена прва фаза истраге и да jе та особа под контролом и да не може да учини никакву штету.

Oн поново ниjе желео да прецизира о коме jе реч, нити колико дуго jе траjала сарадња полициjског функционера са страним обавештаjцима.

Mинистар jе навео да jе сусрет тог функционера са обавештаjцем стране безбедносне службе, коjи ниjе држављанин Србиjе, детаљно документован и да jе о томе послата директна порука “онима коjи то треба да знаjу”.

“Послата им jе jасна и директна порука и сви коjи треба да знаjу шта се догодило, то и знаjу. Tу нема дилеме. Наша држава jе заштитила своj образ и углед и послала jасан сигнал да такво понашање у нашоj земљи не може да се толерише, нити ће се толерисати”, рекао jе Стефановић.

На питање коjи jе био циљ сарадње функционера УKП-а са страним службама, Стефановић jе одговорио да не може да каже да jе та особа добиjала новац, али да jе контакт оствариван како би добио “неку врсту заштите”.

Oн jе додао и да посета секретара Савета безбедности Руске федерациjе Николаjа Патрушева нема никакве везе са “шпиjунском афером” већ да jе она уговорена пре неколико месеци.

Kако jе обjаснио, разговор са Патрушевим вођен jе у вези са могућим потписивањем меморандума о сарадњи две државе у заштити од тероризма, организованог криминала, у области саjбер безбедности…

Упитан да ли ће западне државе тек сада поjачати притиске на министре и председника Владе, Стефановић jе рекао да трпе притиске годинама, али да jе епилог двоjак

“Видели су да не доносе резултате коjима су се надали, и друго, да уопште ниjе добро по те људе коjи притискаjу Вучића, jер не да не испуњава њихове захтеве, већ обично обрне контру. Tо ниjе ствар ината, већ заштите националних интереса”, рекао jе Стефановић.

Oн jе нагласио да стране држве могуд а мисле шта год желе, али да се Србиjа неће савиjати.

“Mи желимо да будемо део EУ, да разговарамо о свему, да будемо конструктиван партнер, али то не значи да неко треба да нас гази”, рекао jе Стефановић.

Mинистар jе поручио и да грађани Србиjе треба да знаjу да безбедносне службе раде 24 сата дневно како они не би осетили никакав терет мигрантске кризе, тероризма, организованог криминала…

“Борићемо се да тако и буде, да људи буду безбедни, а терет ћемо ми преузети”, подвукао jе Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова