Стефановић: Графите о Паjтићу писао члан ДС

sef prva vestПолициjа jе идентификовала особу коjе се сумњичи да jе у Новом Саду писала претеће графите “Смрт Паjтићу”, упућене лидеру Демократске странке Боjану Паjтићу, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Ради се о особи И. Г. (37) коjа jе, по сопственом признању, члан Демократске странке од 1997. године, рекао jе Стефановић на ванредноj конференциjи за новинаре.

Tо дело jе, додао jе, квалификовано као кривично дело угрожавање сигурности.

И.Г. jе запослен у предузећу “Воjводина воде”.

“Разговарано jе са њим у смислу обављања претреса, обављен jе претрес у његовом стану, а онда jе тражена наредба за привођење. У том разговору jе сам рекао да jе члан ДС од 1997. године”, рекао jе Стефановић и напоменуо да jе у овом тренутку дат налог за његово привођење.

Према његовим речима, трага се за особом коjа jе била задужена за израду шаблона тог графита.

Mинистар унутрашњих послова jе напоменуо да полициjа неће дозволити да се било коме у Србиjи прети и да било ко сматра да може да буде ван закона.

“Радићемо темељно на расветљавању овог случаjа”, рекао jе Стефановић и додао да ће одговарати сви коjи су учествовали у том процесу и да jе уверен да ће до краjа дана бити приведена и особа коjа jе радила на шаблонима графита и да ће бити саслушана.

Стефановић: Ускоро нови закон о мирном окупљању

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да ће ускоро бити представљен нови закон о мирном окупљању коjи ће на прецизниjи и бољи начин дефинисати све што се дефинише као окупљање грађана.

“Jедна од новина ће бити да полициjи неће морати да се приjављуjе окупљање у затвореном простору”, рекао jе Стефановић на конференциjи за новинаре.

Mинистар jе подвукао и да се истовремено уводи обавеза организатора да мора да процени ризик, безбедност и да не може да дозволи да неко ко jе дошао на његов скуп у затворен простор по напуштању тог простора постане безбедносна претња и то се претвори у неприjављени скуп…

Kако jе рекао све ће бити уређено у складу са прописима земаља EУ коjи то на наjбољи могући начин регулишу.

 Oн jе додао да ће се увести већа обавеза организатора, али биће предвиђено и да онаj ко хоће  обезбеђивање скупа коjе превазилази редовно обезбеђивање…таj део и плати.

Према његовим речима, ниjе више могуће да полициjа проналази новац за обезбеђење скупова наводећи да их jе само прошле године било више од 100.000  различите величине.

“Радимо на овоме закону и надам се да ће брзо бити пред владом и у наjвећем делу jе завршен”, додао jе Стефановић.

Oд 1. jануара кроз Србиjу прошло 90.000 миграната

Mинистар унутрашњих послова  Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе од 1. jануара ове године кроз Србиjу прошло 90.000 миграната, као и да jе полициjа у потпуности у могућности да контролише безбедност и сигурност наше териториjе.

Стефановић jе на конференциjи за новинаре рекао да дневно у Србиjу уђе до 2.000 људи, а наjвећи броj њих одмах напушта нашу земљу.

“Што се тиче оних коjи су на териториjи Србиjе, према њима се добро поступа и сви су задовољни понашањем Србиjе. Нисмо имали ниjедан инцидент између домаће популациjе и миграната”, рекао jе Стефнаовић.

Oн jе упозорио да то, међутим, Србиjу доста кошта те наjавио да ће Србиjа о томе разговарати са међународном заjедницом и од ње тражити да настави помоћ, како би био настављено финансирање прихвата миграната и обезбеђивање хране и медицинске помоћи за њих.

Стефановић jе наjавио да ће Србиjа радити на проширењу капацитета за прихват миграната, али jе додао да ниjе решење само у томе већ у изради широког акционог плана на нивоу Eвропе.

Нема препорука у вези летовања у Eгипту

Држава ниjе донела препоруку да грађани Србиjе не летуjу у Eгипту, изjавио jе Стефановић указуjући да jе одлука о таквоj препоруци на Mинистарству спољних послова.

Kако jе Стефановић рекао, надлежност MУП-а jе да брине о безбедности у земљи и додао да, када jе реч о Исламскоj држави све се прати и предузимаjу се све мере да Србиjа буде што мање угрожена.

Стефановић jе рекао да jе ситуациjа стабилна, нема нових индициjа, а стање се по том питању стално прати.

Oн jе додао да грађани сами могу да виде и да претпоставе каква jе безбедност у коjоj земљи, и да одлуче о томе где ће да иду на одмор.

“Држава ниjе донела препоруку да се не летуjе у Eгипту”, рекао jе Стефановић.

Полициjа показала да може да обезбеди све скупове

Стефановић казао и да њега jош нико ниjе обавестио да су поднети захтеви за одржавање Параде поноса и параде коjу ће организовати трансвестити и додао да jе полициjа показала да jе у стању да обезбеди сваки скуп.

Стефановић jе, на питање новинара да ли ће та два скупа бити одржана у септембру, рекао да се полициjа трудила да сваки скуп у Србиjи буде обезбеђен и да прође како треба и да jе на раниjим примерима показала да jе у стању да их обезбеди.

Oн jе додао да jе, од како jе министар, можда само jедан мањи скуп забрањен.

Подсетио jе да jе прошлогодишња Парада поноса била обезбеђена тако да нико ниjе повређен и да ниjедно стакло у Београду ниjе полупано.

Mинистар jе рекао да не очекуjе проблеме ни на наредном таквом скупу.

Извор: Танјуг