Стефановић: Добра сарадња Србије и Мађарске током миграционе кризе

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Нишу, током заједничке седнице владa Србије и Мађарске, да полиције две државе имају одличну сарадњу и да немају отворених питања која треба решавати.

Током седнице Стефановић је српске и мађарске министре упознао са корацима које је наша земља предузела током мигрантске кризе, као и изазовима који очекују обе државе.

“Миграторна кретања на западно-балканској рути нису заустављена и поред свих нормативних, институционалних и безбедносних мера које су предузеле државе на овој траси кретања, како би сузбили ирегуларне миграције и повећано кријумчарење људи. Ово је један од најсложенијих проблема са којим се суочава Европа, који захтева ангажовање свих међународних чинилаца и изналажење свеобухватног и дугорочног решења до кога нажалост још нисмо дошли”, рекао је министар Стефановић.

Српски министар полиције истaкао је да наша држава улаже велике напоре на појачаној контроли границе и спречавању криминалних активности кријумчара људима.

“Од почетка мигрантске кризе до данас кроз нашу земљу прошло је више од 900.000 људи, због чега је Србија, као и Мађарска, поднела велики терет кризе. Само у овој години регистровано је 110.000 миграната, а ухапшено је и више од 2.000 кријумчара. Тиме смо показали да се сваки покушај кршења закона неће толерисати, као ни илегални преласци на територију Републике Србије”, напоменуо је Стефановић.

Он је додао да се предузимају појачане безбедносне мере, усмерене пре свега на најважније улазне тачке на територију Србије, формирањем сталних контролно-безбедносних пунктова.

“Адекватне мере се предузимају и на граници према Мађарској у циљу спречавања недозвољеног изласка миграната из наше земље и кријумчарења људи и у току ове године спречен је прелазак око 1.250 миграната”, прецизирао је Стефановић.

Потпредседник српске Владе рекао је и да поред хуманитарног и безбедносног аспекта у суочавању са мигрантском кризом, Република Србија ради на јачању система управљања миграцијама и азила и његовој усклађености са ЕУ нормативом, те се очекује скорије усвајање новог Закона о азилу и привременој заштити, као и Стратегије за ирегуларне миграције.

“Отежавајућу околност представља и чињеница да се руте ирегуларних миграната користе, нажалост, и као руте којима чланови појединих терористичких организација покушавају да на незаконит начин дођу до земаља Западне Европе. Серија терористичких напада јасно је указала на неопходност координираног деловања и брже размене информација”, упозорио је Стефановић.

На крају свог излагања Стефановић је додао да наша земља не бежи од одговорности и увек смо спремни да будемо активан партнер у изналажењу решења и унапређењу безбедности.

“Могу да констатујем да су Србија и Мађарска успоставиле врло добру сарадњу током миграционе кризе и наш однос је одличан пример како се уједињеним снагама ради на решавању заједничког проблема”, закључио је министар Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова