Стефановић: Догодило се насиље, немогуће је негирати

SRBIJA VLADA SEDNICA

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је да ће бити предате прекршајне и кривичне пријаве против људи који су напали градоначелника, одборнике и полицајце испред Скупштине града током протеста иницијативе “Не давимо Београд”.

Стефановић је рекао да је немогуће негирати да је испред скупштине виђено “потпуно насиље и дивљање”, као и покушај пребијања људи.

“Дошло је до напада на припаднике полиције, а нападнути су и градоначелник и већа група одборника, када су покушали да уђу у зграду”, рекао је министар.

Он је објаснио да су припадници иницијативе “Не да(ви)мо Београд” покушали да спрече улазак градоначелника и одборника, а када им то није успело, “било је покушаја да транспарентима и моткама на којима су били транспаренти буду ударени одборници и градоначелник”.

Министар полиције је рекао да је насиље недопустиво и да је “опасно ако било ко покушава да оправда такво насиље”.

“Постоји безброј снимака, све се види и позивам све који учествују у јавном животу да не релативизују оно што се десило”, рекао је Стефановић.

“Нећемо дозволити да неко батина било кога у Србији и Београду”, рекао је Стефановић на ванредној конференцији за новинаре.

Он је рекао да држава подржава сваки вид протеста, те подсетио да је полиција до сада обезбеђивала сваки протест, али да насиље није дозвољено.

“Хоћу да упозорим све који организују било какав протест у Србији. Имате право да изнесете захтеве, мишљење, али немојте да користите насиље”, рекао је Стефановић.

Он је навео да је један полицајац Иван Џамбић задобио повреде руке и лица ударцем дрвеним предметом, те да су му сломљене наочаре, и сада се налази у Клиничком центру на анализама.

“Бачено је више предмета на полицајце, приликом покушаја насилног уласка у скупштину једном је поцепана униформа, а један човек је поливао полицајца неком течношћу”, рекао је Стефановић.

Стефановић је истако да је полиција реаговала професионално и уздржано и да је “немогуће негирати оно што се десило”.

Извор: Танјуг