Стефановић: До 1.400 прекобројних у МУП-у

sijarto-dacic-velika3

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у медијима појављују нереално велики бројеви оних који ће бити отпуштени из МУП-а.

Стефановић је рекао да ће пропорционално учешћу запослених у МУП-у, највећи терет сносити људи на административним радним местима.

Према његовим речима, на крају ове године ће та цифра бити између 1.300 и 1.400 радника који неће имати прилику да наставе да раде.

“Нема нових рационализација у 2016, што значи да неће бити нових кругова отпуштања. Чуо сам неке тенденциозне коментаре. То је то”, нагласио је Стефановић, додајући да је Влада донела одлуку о рационализацији и МУП мора да се придржава тога.

“Бесмислене су приче о томе како министар седи у кабинету и прави бројеве. Мој посао јесте да спроведем и од тога не бежим”, истакао је Стефановић.

Нагласио је да је суштина да се МУП трудио да рационализацијом буду поштеђени сви који су без мрље у каријери.

“Они који су ветерани, који су се борили, који су бранили отаџбину, самохрани родитељи, социјално угрожени – биће поштеђени. Међутим, не можемо да остављамо оне који су тражили мито грађанима, који су корумпирани”, истакао је министар полиције.

Како је рекао, Министарство не може да заштити те људе “исто као што их ни учлањивање у синдикате не може да их заштити”.

“Ако су криминализовани део МУП-а, морају да оду”, нагласио је Стефановић и додао да он као министар спроводи поступак декриминализације полиције откако је именован на ту функцију.

Рекао је да су неки људи смењени јер МУП није био задовољан њиховим радом или су били повезани са кривичним делима.

“Међутим, тешко је доказати неке ствари. Нисам означио прстом те особе, али када је више него јасно, када колеге имају сазнања да штете угледу полиције, очекујем да ће бити предложени за смену”, истакао је Стефановић.

Говорећи о спекулацијама о променама у врху полиције, министар је рекао да ће до краја године предложити Влади да директор полиције Милорад Вељовић буде пензионисан.

“Разговарао сам и са директором полиције, мој предлог ће бити познат до краја године. Предложићу да директор буде пензионисан”, истакао је Стефановић.

Извор: Радио телевизија Србије