Стефановић: ЕУ да припреми план за збрињавање миграната

migranti-450-3Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је вечерас у Луксембургу да се Република Србија и даље суочава са великим избегличким таласом и да очекује од Европске уније да што пре пронађе свеобухватно решење и припреми план за збрињавање миграната.

Министар Стефановић је на Конференцији о избеглицама и миграционим токовима источног Медитерана и западног Балкана, на којој је учествовао заједно са министром спољних послова Ивицом Дачићем, истакао да је само током септембра у Србији регистровано око 54.000 миграната.

Према његовим речима у Србију свакодневно стиже између 4.000 и 6.000 миграната, а од почетка године кроз нашу земљу прошло је скоро 200.000 људи.

“Важно је што пре дати одговор на питање шта ће се догодити са онима који не остваре право на азил у земљама ЕУ, као и на који начин и где их враћамо. Србија није у могућности да каже – да, прихватићемо све које нам враћају у земљу, јер су сви који су стигли до Немачке балканском рутом морали да прођу кроз нашу земљу. За нас није прихватљиво да будемо држава у коју ће се они који не добију азил враћати, а да ми нисмо у могућности да те људе упутимо у земље у које су ушли пре наше. У случају таквих одлука, мораћемо да предузмемо све неопходне мере како би заштитили наше националне и безбедносне интересе” нагласио је Стефановић.

Република Србија жели да буде партнер, да са земљама ЕУ ради на решавању кризе, да помогне у регистрацији мигранта, што на транзитном путу једина и чини, али жели да буде третирана једнако и партнерски.

Не може се потцењивати Србија и нама нудити неупоредивио мање помоћи у односу на наше комшије, које раде неупоредиво мање од Србије. Ми смо ми једина земља која ради детаљну регистрацију лица и пружа збрињавање миграната, у складу са стандардима ЕУ чланица. Морам нагласити да то није адекватна и стимулативна политика за наш досадашњи рад и труд” поручио је Стефановић.

Министар је истакао да Европска унија мора дати јасан одговор на питање колико миграната Европа може да прими, колико њих ће моћи да се настани у ЕУ, као и на питање ко су економски мигранти и који су критеријуми који их одвајају од оних који имају право на азил.

„Желимо одговор шта је политика ЕУ по том питању и не можемо дозволити да Србија буде талац у датој ситуацији, када један део Европе пропушта мигранте, а други део се ограђује од њих и покушава да их заустави“, указао је српски министар полиције.

Он је рекао и да наша држава у прихватним центрима, оформљеним због мигрантске кризе, ради регистрацију лица и омогућава ефикасан приступ систему азила.

“Верујем да смо јасно показали да Србија, иако је само кандидат за чланство у ЕУ, може да буде равноправан играч на европској сцени. У складу са тим и сходно нашим капацитетима, спремни смо да преузмемо део терета и одговорности у суочавању са овим изазовом” закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова