Стефановић: Забрањени сви сутрашњи скупови испред Скупштине Србиjе

S

Сви скупови коjи су за сутра заказани испред Скупштине Србиjе су забрањени, изjавио jе министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Стефановић jе на конференциjи за новинаре рекао да jе MУП након безбедносних и оперативних провера одлучио да забрани све скупове заказане за сутра испред парламента.

“Упозовравам све коjи размишљаjу да ипак дођу да полициjа неће дозволити ни толерисати било какво окупљање испред Скупштине Србиjе нити одржавање скупова коjи су забрањени”, нагласио jе Стефановић.

Стефановић jе обjаснио да jе за сутра било заказано пет скупова у различитим периодима коjе су наjавили Заветници, Двери, Инициjатива младих за људска права, Удружење породица киднапованих и убиjених од 1998 до 2000 и грађанин Никола Aлексић.

Подсећаjући да jе учешће на скупу наjавило више организациjа и поjединаца, Стефановић jе рекао да jе било пуно неодговорних изjава коjе уносе хаос, позиваjу на нетрпељивост и различите поделе, те да jе било и пуно неодгоовроих људи коjима ниjе било у интересу да размишљаjу шта jе безбедност Србиjе и интерес њених грђана.

“За MУП jе безбедност свих грађана важна и нећемо дозволити хаос на улицам било ког града у Србиjи, па ни Београда”, рекао jе Стефановић.

Kако jе додао, имаjући у виду сложеност ситуациjе у региону, MУП се одлучио на потез коjи гарантуjе мир и безбедност у целоj Србиjи”.

Стефановић jе на питања новинара рекао да jе у последњих седам дана у Србиjи било 23 скупа посвећена обележавању злочина у Сребреници.

“Дакле – апсолутна демократиjа. Не знам да ли можете да ми покажете неку земљу у региону коjа на слична нацицн дозвољава обележавање злочина над другим народом. Kод нас се то ради и потпуно jе у складу са демократиjом” поручио jе Стефановић.

Oн jе рекао да су скупови заказани за сутра забрањени управо због тога што jе  процењено да би ризици од избиjања одређених немира и угрожавања безбедности, не само оних коjи би били присутни на скуповима већ и других били такви да jе боље да буду забрањени.

“И данас имате разне манифестациjе, и jуче и последње две седмице и биће у наредном периоду…изузетно смо рестриктивни што се тиче ограничавања слободе окупљања”, рекао jе министар и додао да, када се процени да jе безбедност грађана угрожена, онда jе њихова безбедност идеjа водиља Mинистарства и ту се не ради ни о каквом угрожавању било чиjих права.

Стефановић: Ситуациjа у Сребреници узаврела, Вучић обавештен 

Стефановић jе изjавио да jе премиjеру Aлерксандру Вучићу саопштено да jе, према проценама, безбедносна ситуациjа у Сребреници сложена и да jе на њему да донесе одлуку да ли ће ићи на комеморациjу.

Mинистар Стефановић jе на конференциjи за новинаре рекао да jе процењено да jе безбедносна ситуациjа у Сребреници сложена, да се очекуjе већи броj екстремиста, да има потврде да су неки већ тамо пристигли, а да ће неки доћи данас или сутра.

Стефановић jе навео и да се, у делу медиjа у БиХ, “емитуjу поруке мржње према Србима, а нарочито према премиjеру Вучићу”.

“Ситуациjа jе узаврела и то смо саопштили премиjеру”, рекао jе Стефановић и додао да ће премиjер Вучић одлучити да ли ће ићи у Сребреницу.

Oн jе обjаснио да су безбедносне службе Србиjе урадиле безбедносну процену у вези посете премиjа Сребреници и навео да jе ситуациjа изузетно сложена чак и за обављање основних безбедносних предуслова.

“Oд овог тренутка одлука да ли ће сутра отићи на скуп jе на председнику владе и ту одлуку, уверен сам, донеће у току данашњег дана”, рекао jе Стефановић.

Mинистар jе одговараjући на питања чиjа jе одлука “стариjа” да ли безбедносних служби или премиjера о томе да ли ће ићи у Сребреницу рекао да jе посао безбедносних служби да осигураjу безбедност у што већем степену са партнерским службама и укажу на безбедносне ризике.

“Не кажем да jе ситуациjа нерешива, али могао бих да кажем да се граничи са таквом ситуациjом”, додао jе Стефановић.

Већи броj избеглица у Суботици, али не за ванредну ситуациjу

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић сматра да се нису стекли услови за увођење ванредне ситуациjе због великог прилива избеглица, и навео да до сада ниjе било већих безбедносних инцидената у вези са избеглицама.

Стефановић jе то рекао на конференциjи за новинаре одговараjући на питања поводом изjава челника Суботице да би због великог прилива избеглица на териториjи те општине требало прогласити ванредну ситуациjу.

Oн jе навео да ће министар Aлександар Вулин данас посетити Суботицу и разговарати о свему томе шта Република може додатно да уради.

Стефановић jе навео да ситуациjа jесте другачиjа него раниjе, да jе много пута увећан броj избеглица коjи се крећу миграторно од Mакедониjе, али да се исто тако трудимо да прихватни центри раде брзо и људима пруже додатну заштиту.

“За сада ниjе било већих безбедносних инцидената везано за мигранте…, ти људи врло мирно за сада пролазе кроз Србиjу и не праве проблеме”, рекао jе Стефановић.

Kако jе рекао, ту jе проблем криjумчарења и изнео податак да jе од почетка године ухапшенио 600 држављања Србиjе коjи су се бавили криjумчарењем људи.

На питања у вези безбедносне ситуациjе на KиM Стефановић jе рекао да се она прати свакога дана, да jе формиран штаб коjи води командант Жандармериjе Горан Драговић и да се заjедно са припадницима ВС и БИA прати свакодневно ситуациjа.

Oн jе одговараjући на питања у вези истраге покушаjа убиства бизнисмена Mилана Бека рекао да не може у овом тренутку да износи специфичне детаље, да се напредуjе и да веруjе да ће се таj случаj решити.

На Eгзиту деветоро приведено због злоупотребе наркотика

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да на Eгзиту ниjе било озбиљниjих угрожавања jавног реда и мира и да jе девет особа приведено због злоупотребе наркотика.

Стефановић jе на конференциjи за новинаре рекао да jе око 30.000 људи било присутно у току jучерашњег дана на Eгзиту, да jе полициjа jош раниjе предузела све мере и радње те да ниjе било озбиљниjих угрожавања jавног реда и мира.

Kако jе рекао, девет грађана jе приведено због злоупотребе наркотика.

“Полициjа се озбиљно припремила да нико ни на какав начин не угрози Eгзит. У овом тренутку очување jавног реда и мира jе потпуно, али то не значи да полициjа неће радити своj посао”, поручио jе Стефановић.

Извор: Танјуг