Стефановић: Законске провере имовине свих у полициjи

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе да ће бити проверено да ли jе неко у полициjи и том Mинистарству стекао имовину на незаконит начин.

“Све што могу у складу са законом да урадим да бих утврдио да ли jе неко у полициjи стекао (незаконито) имовину апсолутно ћу урадити”, рекао jе Стефановић новинарима.

Министар jе поновио да ће нови Закон о полициjи предвидети тест интегритета и да ће Сектор унутрашње контроле добити већа овлашћења за област провере имовине.

Стефановић jе навео да сада постоjе механизми за проверу имовине и да то може да уради Пореска управа у сваком тренутку као и тужилаштво.

Према његовим речима, од када jе установљена тужилачка истрага, MУП на захтев тужилаштва може да изврши проверу имовине.

Стефановић jе напоменуо и да се подаци о вредности његове имовине, као носиоца jавне функциjе налазе у Aгенциjи за борбу против корупциjе а да би исто тако могли да поступе и руководиоци у полициjи.

“Mислим да нема разлога и да сви други полициjски функционери не предаjу на увид своjу имовину… и мислим да jе то потпуно нормалан процес”, рекао jе Стефановић.

Министар унутрашњих послова jе указао и да у вези провере имовине постоjи доста медиjских спекулациjа додавши да се никада не може урадити нешто против закона.

Стефановић jе негирао и наводе да jе у лошим односима са директорм полициjе Mилорадом Вељовићем истакавши да они добро сарађуjу.

“Mени jе жао што неким људима тешко пада што са директором полициjе имао добру сарадњу…ми радимо добро и полициjа постиже добре резулкате ако то некима смета то jе њихов проблем”, рекао jе Стефановић.

Стефановић jе указао и да ће промене у MУП битии убудуће и да ће се зависити од резулата рада.

“Промене у MУП и нису нека табу тема – ми мењамо људе и мањаћемо их… то jе природан процес jер ником jавна служба ниjе загарантована, а резултати увек мораjу да буду основна ствар”, рекао jе министар.

Стефановић jе претходно са финском министарком унутрашњих послова Паиви Расанен потписао Споразум о сарадњи два министарства у борби против криминала.

ВИСOKИ KРИTEРИJУMИ ЗA НAЧEЛНИKA ГРAНИЧНE ПOЛИЦИJE

Стефановић jе изjавио да ће будући начелник Управе граничне полициjе бити особа коjа ће задовољити високе критериjуме.

“Желео сам да разговарам са људима – моjи критериjуми су високи и критериjуми директора полициjе су исто високи”, рекао jе Стефановић новинарима обjаснивши да се “тражи особа коjа ће задовљити те високе критериjуме”.

Небојша Стефановић jе рекао и да досадшњи кандидати за ту функциjу нису задовољили негиравши напомену новинара да jе на граници све више проблема.

“Не бих рекао да jе проблем на граници све већи”, рекао jе Стефановић обjаснивши да jе Управа граничне полициjе важна и због наставка европског пута Србиjе.

Према његовим речима, MУП Србиjе у разговору са европским колегама има пуно захтева везаних за контролу граница “било да се ради о контроли граничних прелаза, било да се ради о контроли зеленог дела (где jе наjвише илегелних прелазака) границе”.

“Tражимо човека коjи ће умети да се носи са траквом врстом изазова и трудићемо се да пронађемо адекватно решење – неког ко ће бити ефикасан и за кратко време моћи да успостави граничну полициjу на начин коjи ће бити наjбољи за Србиjу”, рекао jе Стефановић.

Некадашњи начелник Управе граничне полициjе Ненад Бановић jе смењен прошле године.

http://https://www.youtube.com/watch?v=n1GoxRfilkw&feature=youtu.be

Извор: Танјуг