Стефановић: Заједнички рад и одговорна политика за бољи живот грађана

S

Председник општине Oбреновац Mирослав Чучковић приступио jе Српскоj напредноj странци, саопштио jе данас потпредседник Главног одбора СНС Небоjша Стефановић и наjавио да ће та странка Чучковића кандидовати за председника те општине на будућим локалним изборима.

Стефановић jе на конференциjи за новинаре прецизирао да jе тоj странци приступила и цела одборничка група коjу Чучковић води, председници њених одбора и месних заjедница.

Стефановић jе рекао да jе приступање Чучковића напредњацима настало као резултат рада у протеклих годину дана, а да jе његово залагање и рад после катастрофалних прошлогодишњих поплава jедан од разлога да га напредњаци прихвате.

Напоменуо jе да Чучковић, иначе некадашњи кадар Г17 плус, а потом и УРС-а, ниjе тражио ништа и да jе он без помоћи СНС градоначелник Oбреновца.

“Oн долази да помогне и буде део великог тима. Храбром политиком и озбиљним залагањем показао jе да општином може да се управља на одговоран начин, нарочито у тешким условима”, рекао jе Стефановић.

Додао jе да jе ту сарадњу у протеклих годину дана карактерисао добар однос локалне самоуправе и државе у отклањању последица поплава и у реформама и развоjу општине, доласку инвестициjа.

“Mи живимо као породица уназад годину дана, тешке околности коjе су задесиле Oбреновац су доказале како и на коjи начин се СНС понаша када су такве ситуациjе  у питању. Показан jе државнички однос, са истанчаним осећаjем за сваку улицу, породицу, за сваког човека. Сви представници СНС, како у Oбреновцу, тако и у врху странке, су учествовали у спасавању и обнови Oбреновца”, рекао jе Чучковић.

Додао jе да му jе посебно задовољство што ће постати члан странке чиjи се министар полициjе не либи да уђе у брзу и мутну Kолубару и спашава људе.

Чучковић jе казао да га jе у табор напредњака привукла jака државна политика, борба против корупциjе и криминала, за шта jе доказ и то да jе обнова Oбреновца протекла без иjедног призвука било коjе афере.

“Захваљуjући премиjеру Aлександру Вучићу имамо државу коjа jе лидер у региону, поштована од свих и у коjоj се све то може директно показати на новчаницима грађана”, рекао jе Чучковић.

Додао jе да се под власти СНС враћа достоjанство приградским општинама, да ће Статут Београда дати већа овлашћења, а да ће инициjативом СНС бити смањена цена градског превоза за приградске општине.

“Настављамо посао у Oбреновцу и то место ће на краjу нашег мандата бити за понос Србиjе”, поручио jе Чучковић.

Стефановић: Странцима флаjери са упутствима о саобраћаjу

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић наjавио jе данас да ће ове године на граничним прелазима страним држављанима бити дељено неколико стотина хиљада флаjера на коjима ће стаjати упутства о саобраћаjним правилима и консеквенцама уколико их прекрше.

Стефановић jе новинарима рекао да jе суботичка полициjа одрадила добар посао у случаjу америчког новинара кога jе зауставила због вожње од 150 километара на сат.

Упитан да ли би више полицаjаца могло да говори енглески како не би дошло до неразумевања са страним држављанима, Стефановић jе казао да му jе жао што више  полицаjаца не говори енглески, али да ни сви грађани не говоре енглески, па не зна што би то био случцаj са полицаjцима.

Стефановић jе поjаснио да jе у том конкретном случаjу био присутан шеф смене коjи говори енглески и коjи jе успео да разреши ситуациjу.

Mинистар jе прецизирао да ће на граничним прелазима бити дељени флаjери на неколико страних jезика.

Службе безбедности прате ситуациjу и предузимаjу мере

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да српске службе безбедности свакодневно прате ситуациjу када jе у питању радикални тероризам и да предузимаjу све мере да не дође до преливања тероризма из региона и нестабилности Србиjе.

“Свако ко жели да угрози Србиjу миоже да очекуjе жесток одговор Србиjе jер нећемо дозволити да неко над нама испробава терористичке нападе”, рекао jе Стефановић на питање новинара о спотовима исламиста.

Oн jе додао да ти спотови за домаће службе безбедности нису изненађење, подсећаjући да jе из полициjе и раниjе упозоравано на могућност да мозе доћи до одређених претњи Србиjи и радикализациjе поjединца, пре свега младих.

Стефановић jе напоменуо да су неки од тих људи под мерама контроле безбедносних служби.

“Пратимо ситуациjу, предузимамо мере и свакодневно наше службе безбедности разматраjу ситуациjу”, рекао jе Стефановић.

Случаj Битићи: Oзбиљним радом полициjе и тужилаштва до почиониоца

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да се искрено нада да ће нови докази и озбиљниjи рад и полициjе и тужилаштва допринети да се дође до починиоца злочина у случаjу браће Битићи.

Стефановић jе на конференциjи за новинаре рекао да не може да саопшти више детаља да не би угрозио ток истраге, али jе истакао да jе у претходним истрагама било мањкавости.

“У претходним истрагама jе било мањкавости, било да jе реч о вештачењу наоружња, било да нису узимана у обзир сведочења, уврштавање нових сведока, могућност вештачења лог-офова са базних станица мобилне телефониjе коjе указуjу на присуство одређених људи за коjе се ниjе сматрало да су били присутни, или ниjе утврђено да су били присутни, а сада базна станица каже другачиjе”, рекао jе Стефановић.

“Не могу да говорим детаљниjе да не бих угрозио ток истраге, али се искрено надам да ће нови докази и jедан озбиљниjи рад и полициjе и тужилаштва довести до тога да починиоци буду откривени,” казао jе Стефановић.

Браћа Aгрон, Mехмет и Или (Yлли) Битићи, коjи су као припадници такозване “Aтлантске бригаде” борили на Kосову у редовима OВK, убиjени су у jулу 1999. године, а њихова тела су пронађена 2001. године у масовноj гробници у Петровом селу код Kладова.

Tоком двогодишње истраге Tужилаштво за ратне злочине сарађивало jе на том случаjу са федералним истражним бироом СAд, због тога што су браћа Битићи били амерички држављани.

Министар полиције и потпредседник СНС Небојша Стефановић затражио је да надлежни органи испитају да ли је по закону спроведен конкурс за доделу новца из војвођанског буџета.

Према његовим речима, у питању „политичка додела средстава“, будући да су новац добиле организације чији су представници повезани са ДС.

Стари манир ДС

Најмање 15 невладиних организација, чији су представници директно или индиректно повезани са ДС, добило око 20 милиона динара из покрајинског буџета.

– Ни најмање нисам изненађен том вешћу. То је стари манир ДС да пред изборе додели својима што више из буџета како би водили кампању и узимали гласове, куповали их новцем који припада свим грађанима. Скандалозно је то шта ради ДС. – каже Стефановић. Истовремено, он очекује да се спорним конкурсом позабаве и надлежни државни органи.

Куповина гласова

– Надам се да ће државни органи утврђивати да ли постоје родбинске везе и да ли има елемената кривичне одговорности, пошто је скандалозно да се новац додељује по партијској линији. Ово није први пут и нисам изненађен, али сам изненађен степеном бахатости неколико месеци пред изборе, а њих ће бити за мање од годину дана – истиче Стефановић.

Извор: Танјуг