Стефановић: Заједничко решавање проблема џихадизма

n2Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић поручио је данас у Бечу, на конференцији „Заједничко решавање проблема џихадизма“, да Република Србија у потпуности подржава јединствену реакцију свих земаља у борби против тероризма и да је, до сада, ухапсила и подигла оптужнице против пет својих држављана осумњичених за тероризам и повезаност са терористичким организацијама.

„Тероризам је, нажалост, свеприсутан и представља огромну претњу стабилности, вредностима наших демократских друштава и правима и слободама наших држављана“, рекао је Стефановић на панелу „Реаговање“.

Министар је указао да је Србија, као један од коспонзора Резолуције Савета безбедности УН о страним терористичким борцима, променила Кривични законик увођењем два нова кривична дела – учествовање у рату и организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави.

Према његовим речима, криминализација тих дела не односи се само на одлазак у борбе, већ и на све оне који организују, инспиришу, финасирају и помажу одлазак терориста.

„Наш циљ је да пронађемо и кривично процесуирамо све за које постоји сумња да пропагирају своју радикалну исламистичку идеологију и регрутују чланове и симпатизере, пресечемо канале финансирања и комуницирања, спречимо планирање и извршење њихових планова. То већ даје резултате и ми имамо много мањи број таквих особа него раније“, рекао је министар.

Стефановић је додао да је Србија спремна да ангажује све своје расположиве капацитете, како би заједнички са другим земљама стала на пут тероризму.

Регион Западног Балкана, како је навео, постаје све примамљивије поднебље за врбовање и регрутацију држављана који све учесталије узимају учешће у терористичким ацијама исламских џихадиста.

„Република Србија је веома важна у региону, у погледу моћи државе и снаге наших полицијских и безбедносних служби, зато што смо показали да смо релевантан партнер, који може да допринесе брзој и ефикасној борби против свих терористичких организација“, нагласио је Стефановић.

Министар је навео да је то важно за безбедност грађана и да ће Србија наставити да буде веома опрезна и да размењује информације са свим релевантним партнерским службама у Европи и свету.

Указавши да тероризам не познаје границе, да не поштује морална начела и принципе и да не преза ни од чега како би пропагирао своја политичка, верска и идеолошка убеђења, министар је истакао да одговор на тероризам мора бити снажан и јединствен, како на националном, тако и на глобалном нивоу.

“Србија је међу првима осудила сваки акт тероризма и, у домену својих могућности, даје конкретан допринос у борби против њега свакодневном разменом информација, учешћем у свим пројектима и међународним иницијативама“, рекао је Стефановић.

Он је указао да се терористичким организацијама може супротставити једино мобилна, ефикасна, добро обучена и информисана полиција.

Стефановић је подсетио да је Биро за координацију служби безбедности, почетком јануара, формирао мешовиту радну групу за борбу против тероризма, да је направљен адекватан нормативан оквир и да су развијени значајни механизми међународне сарадње који ће олакшати рад у заједничкој мисији борбе против тероризма

“Министарство унутрашњих послова, у складу са својим овлашћењима и надлежностима, предузима кораке у реаговању на тероризам и кроз појачану контролу граничних прелаза. Морамо пресећи корене тероризма, који најчешће леже како у илегалној трговини оружјем, прању новца, тако и трговини наркотицима“, упозорио је министар полиције.

Стефановић је позвао учеснике панела на конференцију посвећену тероризму, која ће, 29. априла, бити одржана у Београду, у сарадњи са Стејт департментом и Европском унијом.

Извор: Министарство унутрашњих послова