Стефановић: За пар година полициjа ће бити “потпуно чиста”

NEBOJSA STEFANOVIC

У 2014. српска полициjа jе открила три организоване криминалне групе са укупно 32 члана, решила 1.161 кривично дело корупциjе, запленила више од 2,1 тоне дроге и 38.618 боксова цигарета, а на путевима jе смањен укупан броj саобраћаjних незгода за око 1.300.

Kако jе Танјугу обjаснио министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић укупан криминал у Србиjи смањен jе за 9,5 одсто, односно са 64.808 кривичних дела на 58.681, што обjашњава већом заинтересованошћу полицаjаца за откривање починилаца, смањењем корупциjе у полициjи, раскидањем спреге између политичара и полициjских руководилаца…

Tо су исти полицаjци, чак их jе 700 мање у односу на то када сам постао министар, тако да са мање људи, али већим радом постижу много боље резултате, што jе доказ да jе то могуће, тврди Стефановић и обjашњава.

“Стално их позивам да ми реферишу шта су урадили. Па ако некога ниjе срамота да три дана заредом дође и каже да немате никакав резултат онда то говори и о њему. Некада се истрага одужи, али желим да видим труд и напор. Прави полицаjци владаjу материjом, знаjу податке и шта jе следећи корак. Да слежемо раменима можемо сви, али од професионалних полицаjаца очекуjемо решавање случаjева”, рекао jе Стефановић.

Вршим заиста велики притисак, обjаснио jе Стефановић, jер мораjу да схвате да ако желе да jавност има поверење у полициjу резултати мораjу да буду jош бољи.

“Имамо добре резултате када jе реч о процентима, али можда jе Србиjа толико дуго била у таквоj позициjи да људи не веруjу у потпуности институциjама система, због чега то поверење треба повратити. Mислим да jе премиjер Вучић покренуо потпуно нови талас размишљања како се веруjе Републици Србиjи. Tрудим се да као министар унутрашњих послова пратим таj правац деловања и зато очекуjем од полициjе више”, рекао jе Стефановић.

Враћање поверења у полициjу, како истиче, омогућено jе и решеношћу да у сопственим редовима искорени корупциjу, што jе променило перцепциjу jавности о њеним припадницима у односу на прошлу годину.

“Показали смо спремност да се обрачунамо са корупциjом у полициjи и решеност да све оне коjи у полициjи крше закон уместо да га примењуjу, хапсимо и третирамо jеднако као и све друге грађане. Oткако сам министар наjмање десетак припадника MУП-а jе ухапшено због сумње да су помагали у криjумчарењу наркотика, шверцу дувана и извршења кривичних дела”, подсетио jе Стефановић.

Према његовим речима раскинута jе и спрега између полициjе и политичара на наjвишем нивоу, али, како каже, потребно jе да се уложи jош много труда како би се искоренила “ендемска корупциjа коjа jе у нашем друштву владала до 2012”.

Министар полиције jе поручио да греши свако ко мисли да ће му значка послужити као штит од закона и додао да ће реформа полициjе, коjа jе започета, омогућити да полициjа у наредних неколико година постане “потпуно чиста”.

Стефановић jе истакао да лоше материjална ситуациjа припадника полициjе не сме да буде разлог да се припадници MУП-а упусте у криминал, додавши да ће министарство радити на побољшању њиховог материjалног и безбедносног статуса.

“Ниjе оправдање да се уђе у криминал jер нисте задовољни платом. Свестан сам свега што притиска полициjске службенике и учинићу све, у складу са економском могућностима земље, да им помогнем да живе боље, али и они мораjу да буду свесни да држава нема чаробни штапић коjим, кад год неко нешто пожели, може да махне и испуни зељу. Aли трудићу се да заштитим полициjу и да омогућим што боља примања”, поручио jе Стефановић.

Према његовим речима сигурност и безбедност припадника полициjе биће повећане изменама закона, тренинзима, али и сарадњом са тужилаштвом како би се кривична дела напада на полицаjаце теже кажњавала.

“Потпуно се слажем да jе било непримерено да полициjа осам или десет година нема нове униформе. Tо смо променили. До марта ће сваки полицаjац добити нову униформу, ципеле и осталу опрему и учинићемо све да више никада не дођу у ситуациjу да ходаjу поцепани и неадекватно обучени за временске прилике и посао коjи обављаjу”,рекао jе Стефановић.

Да jе полициjа на правом путу, истиче Стефановић, показуjе истраживање OEБС-а у коjем jе примећен значаjан пораст поверења грађана у полициjу.

“Tо се догодило зато што jе полициjа показала да може ефикасно да реши велики броj случаjева. Имамо степен решавања већи од 80 одсто, чак и у наjтежим кривичним делима. Mеђутим, да би грађани имали потпуно поверење у нас недостаjе повратак полициjе у заjедницу”, сматра Стефановић.

Његова идеjа jе да, како каже, грађани познаjу полицаjца у своjоj улици и насељу, да с њим могу свакодневно да комуницираjу и да му се, ако треба, пожале.

“Tада ћемо имати ефикасниjи приступ, jер не желим полициjу као воjну формациjу коjа се интервентно поjављуjе тамо где jе потребна”, рекао jе Стефановић.

На рад полициjе, како каже, тренутно утиче и актуелни штраjк адвоката због коjих ниjе могуће задржавање и испитивање осумњичених за кривична дела и због чега jе он апеловао на адвокатске коморе да прекину штраjк.

“Mислим да jе Влада учинила добар корак и очекуjем да то сада уради и комора. Не зато да би удовољила власти, већ да би 130.000 случаjева коjи су одложени, били настављени, да бисмо могли осумњичене да процесуирамо и да то буде у складу са законом”, рекао jе Стефановић Танјугу и додао да наредних недеља очекуjе прекид штраjка.

http://https://www.youtube.com/watch?v=VpCrRohIlio

Извор: Танјуг, фото Танјуг