Стефановић: Интензивно пратити примену закона о оружjу

Nebojsa Stefanovic

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић рекао jе да ће се у наредним месецима интензивно пратити примена закона о оружjу и мунициjи, поручуjући да настоjи да укупна безбедност у Србиjи буде што боља.

Стефановић jе новинарима у Скупштини Србиjе по окончању расправе о амандманима на Предлог закона о оружjу и мунициjи казао да ако таj закон подрже сви посланици то ће бити добра порука да jе читав парламент схватио важност безбедности људи и закона о оружjу.

Наjавио jе да ће одмах по ступању на снагу закона бити извршена легализациjа оружjа коjа ће траjати три месеца и навео да очекуjе да ће бити смањено присуство нелегално наоружања у Србиjи а тиме и повећана безбедност.

Mинистар jе навео да Предлог закона о оружjу и мунициjи, о коjем ће се данас изjаснити посланици, поштрава услове за држање и ношење оружjа кроз обавезу лекарских прегледа на сваких пет година и прецизниjе одређење ко има право на оружjе.

Истовремено, предложени закон олакшава положаj савесних људи коjи оружjе користе у складу са законом и не злоупотребљаваjу га, као што су лов и спортско стрељаштво, каже Стефановић.

Министар jе навео да jе прихваћена трећина амандмана коjе су посланици поднели на Предлог закона о оружjу и мунициjи, а коjи суштински поправљаjу закон.

Сва добра решења су прихваћена. Kад jе нешто добро не интересуjе ме ко jе предложио амандман jер jе важно да поправљаjу текст закона и ту нема простора за политиканство, каже Стефановић.

Kако jе навео, међу прихваћенима jе и амандман коjи омогућава особама од 16 година да носе гасне спреjеве ради личне безбедност.

Говорећи о безбедности у Србиjи, Стефановић jе рекао да jе укупна безбедност грађана добра, да се дешаваjу кривична дела, али и да jе немогуће спречити сва кривична дела.

“Tрудим се да укупна безбедност грађана буде што боља”, поручио jе министар наводећи важност превентивног рада полициjе.

Извор: Танјуг