Стефановић и Алијев о унапређењу пословне сарадње и сарадње на пољу безбедности

1

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Азербејџану са председником државе Илхамом Алијевим и министром унутрашњих послова Рамиљом Усубовим о продубљивању сарадње двеју држава на пољу инвестиција, али и по питању миграција и борбе против организованог криминала.

Председник Алијев у разговору са министром Стефановићем истакао је да Азербејџан поштује територијалну целовитост и интегритет Републике Србије.

Стефановић је истакао  посвећеност Србије поштовању територијалног  интегритета и суверенитета обе земље и даљем наставку подршке у међународним институцијама.

„Србија је захвална на подршци коју Азербејџан пружа у одбрани Косова и Метохије као саставног дела наше земље“, истакао је Стефановић.

1

Говорећи о сарадњи двеју земаља, министар Стефановић је истакао да конкретизација и операционализација сарадње може довести до побољшања у свим областима, посебно у домену пословне сарадње, као и на пољу безбедности, које је кључно за спровођење свих осталих активности.

Стефановић и Алијев разговарали су о могућностима доласка нових инвеститора из Азербејџана у Србију који би омогућили отварање нових радних места, а министар полиције захвалио се на досадашњим инвестицијама, као и на заједничким радовима на изградњи инфраструктуре у Србији.

Током састанка истакнута је посвећеност обе земље међусобној подршци на међународном пољу и жељи да се одржи стабилност двеју земаља.

„Премијер Србије Александра Вучић води политику која гарантује стабилност нашег региона, а Азербејџан чини све да, у свом региону, буде земља на коју се може ослонити“, нагласио је Стефановић и додао да добри пословни односи гарантују снажно продубљивање сарадње двеју земаља на свим пољима у интересу бољег живота грађана.

5

Министар Стефановић и министар Усубов разговарали су о успостављању  конкретних веза полиција двеју земаља  у области борбе против организованог и свих других видова криминала у циљу брже и ефикасније размене информација, као и о конкретним мерама које ће бити предузете у наредном периоду.

Говорећи о актуленој мигрантској кризи, министар Стефановић је истакао важност успостављања стабилнијег и бољег система контроле људи који улазе у Србију, како би се постигла потпуна безбедност наших грађана.

„Србија наставља да буде хумана и пристојна земља која се о мигрантима брине, али желимо и да размењује информације са другим земљама које би могле да нам помогну да спречимо потенцијално угрожавање безбедности наше државе, али и да наставимо са ефикасном борбом против организованог криминала, који може и не мора бити повезан са миграцијама“, нагласио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова