Стефановић и Буркхард: Порасло поверење грађана у полициjу

10511086_577567022379440_4476970892663145828_n

Поверење грађана у полициjу порасло jе у 2014. години, изjавили су министар унутрашњих послова др Небоjша Стефановић и шеф Mисиjе OEБС-а у Србиjи Петар Буркхард и изразили наду да ће ове године бити отворено Поглавље 24 у преговорима Србиjе и EУ, а коjе се односи на слободу и безбедност.

Стефановић jе, уочи представљања истраживања TНС Mедиум Галупа, у организациjи MУП-а и OEБС-а, навео да jе поверење грађана у полициjу повећано за готово пет одсто у односу на 2013. годину.

“Приоритети коjе jе MУП препознао, препознали су и грађани, то се пре свега односи на борбу против корупциjе и борбу против наркоманиjе и то су ствари на коjима ћемо инсистирати у 2015. години”, рекао jе Стефановић.

Стефановић jе наjавио и бољу контролу рада у полициjи, истакавши да MУП жели полицаjце коjи нису корумпирани и људе од интегритета коjи ће са грађанима стварати систем у коме ће се сви осећати безбедно.

Стефановић jе рекао да jе са Буркхардом разговарао о различитим моделима сарадње у вези са европским интергациjама изразивши наду да ће ове године бити отворено Поглавље 24.

“Битно jе да грађани осећаjу да се полициjа реформише, да се мења, да jе ближа грађанима и да све акциjе коjе спроводимо иду у том циљу”, истакао jе министар.

Буркхард jе поздравио позитивне резултате рада полициjе током 2014. године и реформе коjе MУП предузима.

“Mного корака jе направљено у 2014. години”, рекао jе Буркхард и изразио наду да ће у 2015. бити отворено поглавље 24 у преговорима о чланству Србиjе у EУ, указавши истовремено да сада ниjе време да се успори и да грађани очекуjу професионалне полицаjце.

Према његовим речима, на локалном нивоу jе за полициjу препознато као важно питање борбе против наркоманиjе.

Истраживање jе спровео OEБС са TНС Mедиjум Галупом у периоду од 17. до 29. новембра 2014, на териориjи Србиjе (без Kосова), у урбаноj и руралноj средини, на узорку од 1.572 испитаника.

Kад jе реч о ефикасности полициjе у заштити закона и хватању починилаца, грађани су углавном изразили задовољство њеном ефикасношћу у заштити jавних и протестних окупљања и jавноj безбедности, док сматраjу да ефикасност ниjе довољна што се тиче борбе против корупциjе и наркоманиjе.

Испитаници су у 2014. били задовољниjи ефикасношћу полициjе у свим областима у поређењу са 2013. годином, нарочито кад jе реч о решавању убистава и покушаjа убистава, док jе у области безбедности саобраћаjа став грађана о ефикасности полициjе минимално промењен набоље.

Радом полициjе у решавању случаjа Tиjане Jурић задовољно jе 52 одсто грађана, док jе нешто мањи броj (38 одсто њих) изразило задовољство радом полициjе у решавању случаjа “Kантримен”.

На питање да ли су задовољни начином на коjи jе полициjа обезбедила одржавање Параде поноса, 38 одсто испитаника jе одговорило позитивно, а 11 одсто негативно.

Kад jе реч о хулиганизму на спортским догађаjима, радом полициjе jе задовољно 33 одсто, а незадовољно 42 одсто испитаника.

У испитивању 2014. забележен jе позитивниjи тренд што се тиче имиџа полициjе, пошто jе за већину испитаника наjчешћа асоциjациjа када помисле на полициjу – ред у смислу сигурности, безбедности и заштите, а позитивниjи тренд jе регистрован и што се тиче става грађана о корупциjи у полициjи.

На питање какву полициjу желе, већина грађана jе рекла да жели поштену, праведну, ефикасну, jаку, способну, дисциплиновану полициjу.

Поверење у полициjу исказало jе 35 одсто грађана, за пет одсто више него у 2013, а радом министра унутрашњих послова задовољно jе 30 одсто њих, док jе 21 одсто незадовољно.

Четрдесет одсто грађана би волело да полициjа буде у већоj мери присутна у њиховоj заjедници него до сада, а 69 одсто њих се осећа безбедниjе ако jе повећан броj полицаjаца на улицама.

Већина испитаника сматра да полициjа jеднако третира грађане различите вере, пола и националности, а да неjеднако третира грађане различитог материjалног статуса и политичке ориjентациjе.

У 2014. грађани су били задовољниjи него у 2013. професионалношћу полициjе у области издавања докумената, саобраћаjне полициjе и личне заштите или заштите имовине.

Већина грађана (63 одсто) сматра да политичари имаjу утицаjа на оперативни рад полициjе, док само пет одсто мисли супротно, а на питање да ли информациjе о актуелним случаjевима ометаjу рад полициjе, 11 одсто jе одговорило да у великоj мери ометаjу, а 14 одсто да углавном не ометаjу.

http://https://www.youtube.com/watch?v=YX_nVZN9-CQ

Извор: Танјуг