Стефановић и Гашић положили венац за страдале припаднике БИА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић положили су данас венце на меморијални зид посвећен страдалим припадницима БИА.

Иначе, првобитно је био најављен долазак председника Србије Александра Вучића на обележавање Дана БИА.

Како је пренео “Блиц” Вучић неће доћи на пријем Безбедносно-информативне агенције “уколико сви новинари не буду пуштени на овај догађај”.

То је “Блицу” речено у кабинету председника на питање зашто неколико новинара различитих редакција није добило одобрење да уђе на пријем.

Наиме, новинарка Весна Радојевић написала је на свом Твитер профилу да њу “обезбеђење није пустило на пријем јер не постоје безбедносни услови да уђе”.

Министарство унутрашњих дела Краљевине Србије формирало је Одељење за поверљиве полицијске послове 17. октобра 1899. године, што се обележава као Дан БИА.

 Стефановић: Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност

Изасланик председника Републике Србије на прослави Дана БИА, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, истакао је данас да више нема сумње да Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност државе и њених грађана.

Стефановић је, на свечаности у седишту БИА, указао да се изазови, као и свет мењају, тако да се мењају и врсте криминала, јер данас живимо у интернет ери.

Према његовим речима, криминалци улажу више новца у нове методе и технику, па му је, како је рекао, веома драго што директор БИА Братислав Гашић жели да улаже више у опремање и модернизацију Агенције.

“Желим да знате да увек у свом раду можете да се ослоните на своју браћу у МУП, заједно са Војском и Министарством одбране. Сарадња функционише добро и складно и приближавамо се моменту када се одговор на изазове даје у реалном времену, па без сумње можемо да кажемо да Србија може да одговори на сваку претњу”, рекао је он.

Стефановић је казао да су безбедносне службе спремне да штите земљу.

Указао је да се често не процењују правилно тежак посао људи у безбедносном сектору.

“Као неко ко систем посматра са чела МУП знам колико људи који раде овај посао морају да се одричу, трпе њихове породице, само да би сваки грађанин могао да се осећа слободно и безбедно”, подвукао је министар.

Истакао је да, када се прође ходником седишта БИА и погледају имена људи којих данас више нема, а били су део безбедносног система, који су положили највредније што имају – живот, да би ми били мирни и водили нормале животе, знамо колики дуг имамо и колико морамо више енергије да уложимо да будемо достојни тој њиховој жртви.

Извор: Танјуг